Συζήτηση προτύπου:Κεφαλίδα

Από Βικιθήκη
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Geraki, ποια είναι η λειτουργία των πρόσφατων αλλαγών που έκανες στο πρότυπο; Γιατί είναι ανάγκη να προστεθεί η καταχώρηση στο πεδίο |σημειώσεις = ενώ δημιουργεί σφάλματα σύνταξης; Μπορείς να εξηγήσεις στο σχόλιο «λογικό» στη Σύνοψη επεξεργασίας με την οποία αναίρεσες την αφαίρεσή του;
Αντιγόνη (συζήτηση) 22:09, 21 Αυγούστου 2020 (UTC)Reply[απάντηση]

Παρατήρηση ότι η τελευταία επεξεργασία δεν είναι αναίρεση αλλά αντικατάσταση του span με div, ωστόσο πάλι δημιουργείται πρόβλημα, καθώς αλλοιώνεται η μορφοποίηση μέσα στη σημείωση.
Αντιγόνη (συζήτηση) 22:23, 21 Αυγούστου 2020 (UTC)Reply[απάντηση]


Αντιγόνη σχετικά με την λειτουργία, μπορείς να δεις en:Microdata, en:Schema.org. Αντίστοιχη σήμανση μεταδεδομένων υπάρχει σε πληθώρα προτύπων και στην Βικιπαίδεια (με hCard και αντίστοιχα λεξικά, αντί schema.org, αλλά το είχαν ξεκινήσει πριν πολλά πολλά χρόνια). «Λογικό» χαρακτήρισα το σφάλμα που επισήμανες: ως inline element, το span δεν μπορεί να περιέχει παραγράφους, div, και γενικά block elements. Δηλαδή λογικό το να εμφανίζεται σφάλμα με <span><p>...</p></span>, ενώ φυσικά το <div><p>...</p></div> δεν παράγει (γι'αυτό και αυτή η λύση). Δεν νομίζω να δημιουργείται πρόβλημα αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω κάτι αντίστοιχο στο Lint Errors που να αντιστοιχεί σε κάτι τέτοιο, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1-2 false positives που ίσως εξαφανιστούν (δεν νομίζω να είναι real time τα αποτελέσματα). Αλλιώς, θα πρέπει να δω ποιές είναι οι σελίδες όπου αλλοιώνεται κάποια μορφοποίηση... - geraki (συζήτηση) 11:46, 22 Αυγούστου 2020 (UTC)Reply[απάντηση]

Βικιθήκη:Αμμοδοχείο, καλείται το πρότυπο:Κεφαλίδα/αμμοδοχείο με την παλαιότερη έκδοση (oldid=135659) του προτύπου. Στις σελίδες αυτές οι δύο παράγραφοι εμφανίζονται ως μία. Με διπλό line-break κενό είναι αρκετά πλατύ.
Αντιγόνη (συζήτηση) 13:30, 22 Αυγούστου 2020 (UTC)Reply[απάντηση]


👍 Ok, το βρήκα, o parser δεν βάζει <p> όταν έχεις περιεχόμενο κολλητά σε <div>, αλλά βάζει αν είναι σε διαφορετική γραμμή. Fixed. - geraki (συζήτηση) 17:27, 22 Αυγούστου 2020 (UTC)Reply[απάντηση]


Geraki, τώρα εμφανίζονται δύο κενές γραμμές αντί για μία μετά το πρότυπο σε σελίδες που μετά από αυτό ακουλουθεί κενή γραμμή και στοιχείο που περιέχει div, δηλαδή, <poem> (παραδείγματα Solitudo, Αλήθειαις, Σ' έναν αθόρυβο κόσμο...), {{block center}} (παραδείγματα, Προς την υπό λαίλαπος δεινής κρημνισθείσαν στήλην του Ολυμπίου Διός, Του Αδελφού Μου, Οι Βυζαντινολόγοι) ή pages (παραδείγματα, Προς Τιμόθεον Α', Πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για Τσοχατζόπουλο, Τείχη), καθώς και κάποια απροσδιορίστου λόγου (παραδείγματα, Θεολογικός Δ', Περί Υιού, Ο Κοσμολαΐτης, Εις εαυτόν, εξ αγρού επανήκοντα μετά τά κατά Μάξιμον).
Αντιγόνη (συζήτηση) 10:46, 23 Αυγούστου 2020 (UTC)Reply[απάντηση]


Ookkk... Αφαιρέθηκε και το έξτρα κενό. -- geraki (συζήτηση) 11:14, 23 Αυγούστου 2020 (UTC)Reply[απάντηση]


Geraki, τώρα, σε όσες σελίδες το κείμενο αρχίζει αμέσως μετά το πρότυπο δεν δημιουργείται καμία κενή σειρά (παραδείγματα, Αγαπούσα μια κοπέλα..., Souvenirs, Βίοι Παράλληλοι/Δημοσθένης), αλλά και σε απροσδιορίστου λόγου (παράδειγμα, Ετήσιον Ημερολόγιον του Έτους 1888/Χίλιοι συγγραφείς ενός βιβλίου).

Νομίζω ότι είναι πλέον κατανοητό ότι δεν μπορεί να γίνονται πειραματισμοί στο κυριότερο πρότυπο της Βικιθήκης, ότι πρέπει να επιστρέψει ο κώδικας στι σημείο όπου το πρότυπο λειτουργούσε σωστά σε όλες τις σελίδες (oldid=135892 στο αμμοδοχείο), χωρίς την προσθήκη στο πεδίο |σημειώσεις = και ότι όποιες αλλαγές και πειραματισμοί θα πρέπει να δοκιμάζονται στο αμμοδοχείο και να ενσωματώνονται στο πρότυπο μόνο όταν επιβεβαιωθεί η σωστή λειτουργία τους.
Αντιγόνη (συζήτηση) 19:09, 23 Αυγούστου 2020 (UTC)Reply[απάντηση]


Όχι, δεν θα επιστρέψω εγώ τον κώδικα σε οποιοδήποτε σημείο, για εμένα λειτουργεί ικανοποιητικότατα χωρίς να προκαλεί αυτό προβλήματα που μπορεί να θεωρείς ότι υπάρχουν σε κάποιες σελίδες που δεν φαίνονταν πριν. Εφόσον ο χρήστης σε κάποια σελίδα δεν έβαλε κάποια κενή σειρά, δεν υπάρχει κενή σειρά. Είναι φυσιολογική λειτουργία και δεν πρόκειται να προσθέσω οποιοδήποτε hack για να το παρακάμψω.

Υπονοείς ότι οι αλλαγές έγιναν χωρίς δοκιμές. Σε διαβεβαιώνω ότι έγιναν εκτενείς δοκιμές μέσω της Προεπισκόπιση σελίδας με αυτό το πρότυπο για να γίνουν δοκιμές σε πολλές σελίδες χωρίς να πειραχτούν οι ίδιες οι σελίδες.

Είναι λογικό να υποθέσω ότι δεν θα ήθελες και καμία αλλαγή στον υπόλοιπο κώδικα του προτύπου προκειμένου να απαλειφθούν μη παρωχημένες μέθοδοι και μη λογική διάταξη, όπως π.χ. το να υπάρχει ξεχωριστός πίνακας για τις σημειώσεις (πόσω μάλλον το να απαλειφθεί εντελώς ο πίνακας...). Να μην αλλάξει τίποτε Αντιγόνη; Είναι φυσιολογικό να μένουμε στο 2009; Όχι, Αντιγόνη, δεν είναι φυσιολογικό... Δεν αλλάζω τίποτε, αν θέλεις μπορείς να το «διορθώσεις» εσύ, ή απλώς να κάνεις εσύ την αναίρεση και απλά δεν θα επιμείνω και θα πάμε παρακάτω. - geraki (συζήτηση) 21:24, 23 Αυγούστου 2020 (UTC)Reply[απάντηση]


Εντάξει Geraki, θα το επαναφέρω εγώ.

Δεν υπονοοώ τίποτε, γράφω ξεκάθαρα, με παραδείγματα, παραπάνω. Κατά τη γνώμη σου, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα και οι αλλαγές δοκιμάστηκαν ικανοποιητικά. Κατά τη γνώμη μου:

  1. Δημιουργούνται με κάθε τροποποίηση νέα και διαφορετικά προβλήματα.
  2. Xωρίς να έχει υποδειχτεί γρήγορα ικανοποιητική λύση, θα έπρεπε να σταματήσουν οι πειραματισμοί στο κυρίως πρότυπο και να γίνονται με άνεση χρόνου στο αμμοδοχείο. Όταν οι αλλαγές παύουν να δημιουργούν προβλήματα ή δημιουργούν ελάχιστα που μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά ή υπάρξει συναίνεση ότι παύουν να είναι προβλήματα τότε ενσωματώνονται στο κύριο πρότυπο.
  3. Αν το πρόβλημα ήταν «μια κενή που αμελούν χρήστες να προσθέτουν» θα έπρεπε να υποδειχθεί τρόπος μαζικής ανίχνευσης σελίδων χωρίς κενό και προσθήκης αυτού, καθώς και οδηγίες στην τεκμηρίωση. Αντί για αυτά ρίχνεται το φταίξιμο σε χρήστες που έγραψαν έως και 10 χρόνια νωρίτερα κάνοντας επεξεργασίες των οποίο το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο μέχρι πριν μερικές μέρες, είτε για μία είτε για καμία κενή σειρά μετά το πρότυπο.

Όσον αφορά την ενημέρωση κώδικα, εμείς οι δύο έχουμε διαφωνήσει στο παρελθόν για το ίδιο ζήτημα και η θέση μου παραμένει η ίδια. Δεν διαφωνώ με την ενημέρωση ούτε με την προσθήκη λειτουργιών εφόσον δεν επηρεάζουν τις παλαιότερες λειτουργίες, εκτός αν αυτές κριθούν παρωχημένες και αφαιρεθούν ή τροποποιηθούν φανερά και με τεκμηρίωση. Ας έχουμε ωστόσο υπ' όψιν, γραφοντας γενικά, ότι ο κώδικας των προτύπων προέρχεται από τους αγγλόγλωσσους ιστοτόπους, στους ελληνόγλωσσους δεν υπάρχουν χρήστες με τεχνικές ικανότητες να ασχοληθούν τακτικά και υπεύθυνα με αυτά και ότι όσο διαφοροποιείται ο κώδικάς τους σε Βικιθήκη/Βικιπαίδεια κλπ τόσο δυσκολότερη γίνεται η ενημέρωσή του από τα αγγλικά.

Τέλος, όσον αφορά τη χρήση του αμμοδοχείου για την εξέλιξη των περισσότερο ενσωματωμένων προτύπων, παpαπέμπω σε πρόσφατη τοποθέτηση για το ίδιο ουσιαστικά θέμα στη Βικιπαίδεια [1].
Αντιγόνη (συζήτηση) 16:52, 25 Αυγούστου 2020 (UTC)Reply[απάντηση]