Βικιθήκη:Αμμοδοχείο

Από Βικιθήκη
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ομιλία Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα
Συγγραφέας:
μεταφράστηκε από συντάκτες της Βικιθήκης
Ομιλία που δόθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα από τον Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο λόγος δόθηκε στα αγγλικά.

Σημείωση για την μετάφραση: Όπου κάποια λέξη είναι σε εισαγωγικά και αναφέρεται σε παρένθεση (στα ελληνικά), σημαίνει ότι η λέξη εκφωνήθηκε στα ελληνικά και όχι στα αγγλικά, όπως το υπόλοιπο κείμενο.


ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ
Συγγραφέας:
μεταφράστηκε από συντάκτες της Βικιθήκης
Όταν στις 20 Ιουλίου 1969 οι αστροναύτες του Απόλλο 11 περπάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης το εγχείρημά τους δεν είχε ολοκληρωθεί. Η διαδικασία επιστροφής τους στο σκάφος «Κολούμπια», που βρισκόταν σε τροχιά γύρω απο τη Σελήνη με κυβερνήτη τον Μάικλ Κόλινς και θα τους οδηγούσε πίσω στη Γη, αποτελούσε το πιο δύσκολο τμήμα της αποστολής και συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες αποτυχίας. Έτσι οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον τον συμβούλεψαν να είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο. Την ομιλία του για την περίπτωση αυτή έγραψε ο τότε λογογράφος του προέδρου, Γουίλιαμ Σάφαϊρ και έγινε γνωστή μόλις το 1999.

Αν συνέβαινε το απευκταίο, το σχέδιο του Λευκού Οίκου θα ήταν το εξής: ο Νίξον θα τηλεφωνούσε σε καθεμία από τις «χήρες» των αστροναυτών και στη συνέχεια θα διάβαζε τον λόγο στο αμερικανικό έθνος. Ύστερα η NASA θα διέκοπτε την επικοινωνία με τους «ναυαγούς» και η κηδεία θα πραγματοποιείτο με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στη θάλασσα. Προφανώς, ο λόγος αυτός δεν εκφωνήθηκε ποτέ.


Βιβλίο 2o Χριστοδώρου Έκφρασις Αγαλμάτων μετάφραση AP II
Συγγραφέας:
μεταφράστηκε από συντάκτες της Βικιθήκης
Παλατινή Ανθολογία μετάφραση
Παλατινή Ανθολογία μετάφραση, Βιβλίο 2o Χριστοδώρου Έκφρασις (AP II) / Παλατινή Ανθολογία/II

Περιγραφές των αγαλμάτων που βρίσκονταν στο δημόσιο γυμναστήριο του Ζευξίππου στην Κωνσταντινούπολη. Η “Έκφρασις” Χριστοδώρου έχει 416 δακτυλικούς εξάμετρους στίχους.