Βικιθήκη:Σελίδες για διαγραφή

Από Βικιθήκη
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Vista-file-manager.png
Αρχειοθετημένες συζητήσεις

Διακήρυξη της 30ής Νοεμβρίου 2006[Επεξεργασία]

Διακήρυξη της 30ής Νοεμβρίου 2006
Η συζήτηση έκλεισε και το αποτέλεσμα ήταν: Διαγραφή. Δεν είναι ελεύθερο το κείμενο. - geraki (συζήτηση) 11:07, 21 Σεπτεμβρίου 2020 (UTC)

Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το κείμενο είναι ελεύθερο. Πέρα από την ελεύθερη αναπαραγωγή, που ως διακήρυξη, μπορεί εύλογα να υποθέσει κανείς, δεν είναι φανερό ότι μπορεί να αδειοδοτηθεί με τουλάχιστον CC-BY-SA, που επιτρέπει παράγωγα έργα, εμπορική εκμετάλλευση. —Ah3kal (συζήτηση) 15:05, 12 Ιουνίου 2017 (UTC)

Συγγραφέας:Ορφεύς[Επεξεργασία]

Συγγραφέας:Ορφεύς
Η συζήτηση έκλεισε και το αποτέλεσμα ήταν: Διαγραφή, Διαγράφω αν και εμπλεκόμενος καθώς έχουν παρέλθει δύο+ χρόνια χωρίς διαφωνία, εκτός από την δική μου αντιπρόταση που μπορεί να συζητηθεί αργότερα όταν θα έχει νόημα η προτεινόμενη πύλη.—Ah3kal (συζήτηση) 05:34, 23 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

Μυθολογικό πρόσωπο στο οποίο κατά παράδοση αποδίδεται η συγγραφή υπαρκτών κειμένων. Προτείνω τη διαγραφή της σελίδας και την απόδοση όσων κειμένων αποδίδονται σε αυτόν σε άγνωστο συγγραφέα.
Αντιγόνη (συζήτηση) 09:05, 26 Ιουνίου 2017 (UTC)

Συμφωνώ στα κείμενα το πεδίο συγγραφέας να συμπληρώνεται με «Άγνωστος», και στη σημείωση να αναφέρεται ότι κατά παράδοση αποδίδονταν στον Ορφέα. Ωστόσο η ύπαρξη της σελίδας, με εμφανή στην περιγραφή σημείωση ότι είναι μυθολογικό πρόσωπο και ότι τα έργα του αποδίδονται, πιστεύω ότι έχει την χρησιμότητα, καθώς η παράδοση είναι αρχαία, και έχει μείνει σίγουρα η συνήθεια, τα συγκεκριμένα έργα να αναζητούνται με συγγραφέα τον Ορφέα. Η σελίδα, άλλωστε του συγγραφέα, στην ουσία, είναι απλώς μία πύλη για την ευκολότερη ταξινόμιση του περιεχομένου. Παρόμοια περίπτωση (φυσικά σε μικρότερο βαθμό) είναι και αυτή του Ομήρου, το ότι έχουμε σελίδα συγγραφέα «Όμηρος» δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί για την Βικιθήκη το ομηρικό ζήτημα, απλώς η παράδοση σε αυτή την ταξινόμηση παραείναι ισχυρή και παλιά ώστε να την αγνοήσουμε.Ah3kal (συζήτηση) 09:34, 26 Ιουνίου 2017 (UTC)
Κατόπιν δεύτερης σκέψης, νομίζω ότι ίσως θα ήταν καλύτερο, χρησιμότερο, και κυρίως ακριβέστερο τα κείμενα να μεταφερθούν στην Πύλη:Κείμενα της ορφικής παράδοσης (ή κάτι παρόμοιο) και η σελίδα προς διαγραφή να ανακατευθύνει εκεί. Φυσικά στις κεφαλίδες αυτών τον έργων ως συγγραφέας θα πρέπει να φαίνεται «Άγνωστος». Έτσι θα υπάρχει σελίδα (που είναι το ζητούμενο νομίζω, τουλάχιστον από μένα) όπου θα βρίσκονται αυτά συγκεντρωμένα.—Ah3kal (συζήτηση) 09:22, 27 Ιουνίου 2017 (UTC)

Έργα του Τσε Γκεβάρα[Επεξεργασία]

Έργα του Τσε Γκεβάρα
Η συζήτηση έκλεισε και το αποτέλεσμα ήταν: Διαγραφή, Διαγράφω αν και εμπλεκόμενος καθώς έχει παρέλθει ένας+ χρόνος χωρίς καμία διαφωνία —Ah3kal (συζήτηση) 05:25, 23 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

Η Σελίδα https://www.marxists.org διαθέτει όλο το υλικό της με cc-by-sa, οπότε δεν τίθεται θέμα για την αγγλική μετάφραση, ωστόσο δεν υπάρχει ένδειξη και δεν κατάφερα να βρω, ότι τα έργα του Τσε είναι ελεύθερα, και άρα και οποιαδήποτε μετάφραση. Συνεπώς πρέπει να διαγραφούν. —Ah3kal (συζήτηση) 10:09, 9 Αυγούστου 2018 (UTC)


  • Συμφωνώ. Διαγραφή των κειμένων και της σελίδας συγγραφέα, εφόσον δεν θα υπάρχουν έργα του στη Βικιθήκη.
    Αντιγόνη (συζήτηση) 10:14, 9 Αυγούστου 2018 (UTC)

Μαρία Παύλου[Επεξεργασία]

Μαρία Παύλου
Διαγράφηκε ανεξάρτητα από την συζήτηση από τον Ntetos ως εμφανώς εκτός σκοπού. —Ah3kal (συζήτηση) 12:46, 11 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Διαγραφή των σελίδων Συγγραφέας:Μαρία Παύλου, Χρήστης:Μαρία Παύλου και των περιεχομένων τους: Εγώ, Εσύ..., κλπ κλπ. Πρόκειται για αυτοπροβολή και αναπαραγωγή ουσιαστικά πρωτότυπου υλικού, καθόσον αναπαράγεται μια ηλεκτρονική αυτοέκδοση που η ίδια έχει αναρτήσει στο SCRIBD (όχι κανονική δημοσίευση/έκδοση δηλ.) από την ίδια τη συγγραφέα-ποιήτρια [1], που ως λογοτέχνης δείχνει να απέχει αρκετά από το να είναι επαρκώς αναγνωρίσιμη ή στοιχειωδώς εγκυκλοπαιδική. Συνεπώς, η αναπαραγωγή εδώ του έργου της από την ίδια έχει ως αποτέλεσμα να τη χρήση της Βικιθήκης σαν προέκταση ενός προσωπικού μπλογκ. Βλ. και σχετική συζήτηση: Βικιθήκη:Γραμματεία#Ερώτημα. ——Chalk19 (συζήτηση) 04:37, 5 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

  • Συμφωνώ και εγώ με τη διαγραφή με βάση τα παραπάνω.--Texniths (συζήτηση) 11:41, 5 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Η σελίδα Συγγραφέας:Μαρία Παύλου που διέγραψες @Ntetos ανασημιουργήθηκε από τη χρήστρια. Επίσης, νομίζω ότι πρέπει να διαγραφεί και η σελίδα Χρήστης:Μαρία Παύλου, που αναπαράγει την προηγούμενη. ——Chalk19 (συζήτηση) 08:30, 8 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Αστεία Ποιήματα[Επεξεργασία]

Αστεία Ποιήματα
Η συζήτηση έκλεισε και το αποτέλεσμα ήταν: Διαγραφή Το κείμενο είναι αδημοσίευτο και ανώνυμο. --Ntetos (συζήτηση) 12:35, 9 Νοεμβρίου 2019 (UTC)

Χωρίς πηγή, πιθανότατα αδημοσίευτα, αυθαίρετη υποκειμενική συλλογή και πιθανώς πρωτότυπα.—Ah3kal (συζήτηση) 05:18, 30 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

Symbol delete vote darkened.svg Προφανώς αυτοσχέδια κι ανώνυμα. Βλέπω ότι κυκλοφορούν κι αναπαράγονται ευρέως στη μπλογκόσφαιρα, μάλλον έπειτα όμως (και) από την εδώ ανάρτηση, 8 Απριλίου 2009 -αν και αυτό μπορεί να είναι συμπτωματικό, να μην είναι πηγή η Βικηθήκη, αλλά η ίδια η μπλογκόσφαιρα που ανακυκλώνεται. Πχ. για το #2, η 10η Αυγούστου 2011 σε ποστ στο facebook φαίνεται να η είναι η παλιότερη εμφάνιση που φέρει ημερομηνία. Στο σάιτ με ανέκδοτα κι αστεία roadhouse.gr υπάρχουν υποσελίδες με "αστεία ποιήματα", όπου διαβάζουμε αυτά τα "ποίηματα" -δεν υπάρχουν όμως ημερομηνίες ανάρτησης. Εμφανίζονται και σε αντίστοιχα σάιτ με "χαζοποιήματα" ή σκωπτικά στιχοπλοκήματα και "αστεία", όπως αυτό (google site Ανεκδοτούπολη), πάλι χωρίς ημερομηνία ανάρτησης. Είναι εμφανές ότι δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες κειμένων που περιλαμβάνει η ΒΘ: Δεν είναι "Πρωτογενή κείμενα που εκδόθηκαν από κάποιον συγγραφέα", ούτε "ιστορικά" έστω ανωνύμου. Αντίθετα, κατατάσσονται σε εκείνα που αποκλείονται, στα "Πρωτότυπα κείμενα από έναν συγγραφέα", εν προκειμένω από "ανύνωμο" ή "ανώνυμους" (σωρευτικά) στιχοπλόκους του διαδικτύου. ——Chalk19 (συζήτηση) 07:25, 30 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

ΥΓ. Αυτό (e-steki chat & fun!, ανάρτηση #13, "O nQvy έγραψε στις 23:32, 13-05-12") πάντως είναι φανερά κόπυ πέιστ από ΒΘ. ——Chalk19 (συζήτηση) 07:34, 30 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

Διαγραφή. Εκτός του σκοπού της Βικιθήκης, πρωτότυπη έρευνα.--Texniths (συζήτηση) 12:04, 30 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

Ποίος - ποιόν[Επεξεργασία]

Ποίος - ποιόν
Η συζήτηση έκλεισε και το αποτέλεσμα ήταν: Διαγραφή Το κείμενο είναι αδημοσίευτο και ανώνυμο.--Ntetos (συζήτηση) 09:51, 30 Αυγούστου 2020 (UTC)

Άγνωστο κείμενο, αγνώστου δημιουργού, το οποίο, όπως φαίνεται από το σχόλιο στο τέλος της σελίδας, δεν έχει δημοσιευτεί κάπου· δεν πληροί τα κριτήρια για να φιλοξενείται στη Βικιθήκη, συνεπώς το προτείνω για διαγραφή.
Αντιγόνη (συζήτηση) 14:58, 30 Ιουλίου 2020 (UTC)

Είναι κείμενο που χαρακτηρίστηκε στη Βικιπαίδεια κατάλληλο για τη Βικιθήκη και ως τέτοιο το αντέγραψα εδώ. Σε κάθε περίπτωση, συμφωνώ με τη διαγραφή του. --FocalPoint (συζήτηση) 15:38, 30 Ιουλίου 2020 (UTC)

Διαγραφή, εφόσον πρόκειται για ανέκδοτο κείμενο.--Τεχνίτης (ο Βικιθηκάριος) 13:00, 31 Ιουλίου 2020 (UTC)

Μποτσαραίοι[Επεξεργασία]

Μποτσαραίοι
Η συζήτηση έκλεισε και το αποτέλεσμα ήταν: Διαγραφή. Απόσπασμα μετάφρασης, ή μετάφραση αποσπάσματος, σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα ανήκουν στο μεταφραστή. - geraki (συζήτηση) 11:10, 21 Σεπτεμβρίου 2020 (UTC)

Πολύ πιθανή παραβίαση δικαιωμάτων μετάφρασης· πρβ. Συζήτηση:Μποτσαραίοι, απ' όπου αντιγράφω: "Ποιά είναι η γλώσσα στην οποία συντάχθηκε η επιστολή ; Είναι η ελληνική, ή μήπως το κείμενο είναι μετάφραση του παρουσιαστή του στο περιοδικό από άλλη γλώσσα, λ.χ. ιταλικά ; […] Αν το πρωτότυπο κείμενο δεν είναι στα ελληνικά, και το αναρτημένο συνεπώς είναι μετάφραση του Μέρτζιου από άλλη γλώσσα, τότε καλύπτεται από τα πνευμ. δικαιώματα του μεταφραστή (που είναι σε ισχύ καθόσον απεβίωσε το 1971) […]. Ορισμένα αποσπάσματα από το δημοσίευμα του Μέρτζιου είναι δίχως αμφιβολία μεταφρασμένα (μάλλον από τον ίδιο), όπως μια αναφορά [βλ. σ. 21] του Ενετού πρεσβευτή στην Πόλη προς το Δόγη το 1598 (προφανώς δεν του γράφει στα ελληνικά, όπως δηλ. παρατίθεται το απόσπασμα της επιστολής του). [Αλλά και σ]τη σελ. 23 ο Μέρτζιος αναφέρει ότι τα αποσπάσματα από τα βενετικά έγγραφα που μελέτησε και παρουσίασε "αντεγράφησαν και πιστώς μετεφράσθησαν" [2]. ——Chalk19 (συζήτηση) 14:24, 17 Σεπτεμβρίου 2020 (UTC)

(συμπλήρωμα) Μολονότι δεν εξηγείται περισσότερο τί ακριβώς μεταφράστηκε, λ.χ. αν όλα τα έγγραφα που μελέτησε και παρουσίασε, η έλλειψη βασικών στοιχείων τεκμηρίωσης για το παρουσιαζόμενο απόσπασμα επιστολής (βλ. σχετικές παρατηρήσεις μου στη σελίδα συζήτησης του εγγράφου) καθιστά κατά τη γνώμη μου επισφαλή, από την άποψη των πν. δικαιωμάτων, την αναδημοσίευση του επίμαχου κειμένου. ——Chalk19 (συζήτηση) 08:49, 18 Σεπτεμβρίου 2020 (UTC)

Μπορούμε να έχουμε μια παραπομπή σε κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο παραβιάζονται "μεταφραστικά δικαιώματα" όταν χρησιμοποιείται ένα πολύ μικρό απόσπασμα ενός έργου;--Skylax30 (συζήτηση) 10:46, 18 Σεπτεμβρίου 2020 (UTC)

Αυτό θα ίσχυε εφόσον υπήρχε σύντομο παράθεμα εντός άλλου κειμένου (λ.χ. σε λήμμα της ΒΠ), χάριν της τεκμηρίωσης: Εδώ τί ακριβώς εξυπηρετεί η ανάρτηση ενός τυχαίου, σύντομου αποσπάσματος ως αυτοτελούς κειμένου ; Η ΒΘ δεν είναι χώρος για βιβλιογραφικές πληροφορίες ή ενημερώσεις γύρω από ένα ζήτημα προς το αναγνωστικό κοινό, π.χ. υπόδειξη πού υπάρχουν αναφορές για τα μέλη της οικογένειας Μπότσαρη. Όπως αναφέρει και η πολιτική στο αγγλικό εγχείρημα, που είναι θεμελιώδης αρχή, Fair use is explicitly prohibited on Wikisource. ——Chalk19 (συζήτηση) 11:27, 18 Σεπτεμβρίου 2020 (UTC)

Πρότυπο:Collapse-bottom