Βικιθήκη:Σελίδες για διαγραφή

Από Βικιθήκη
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Vista-file-manager.png
Αρχειοθετημένες συζητήσεις


Μια διάλεξη[Επεξεργασία]

Κάπως παλιά εκκρεμότητα. Η σχετική συζήτηση βρίσκεται στη σελίδα του κειμένου. ——Chalk19 (συζήτηση) 08:47, 28 Δεκεμβρίου 2020 (UTC)

ΥΓ. Ανεξάρτητα από την "τύχη" της παραπάνω σελίδας, η διπλότυπη εκδοχή της με μορφή σελίδας χρήστη, πρέπει κατά τη γνώμη μου να διαγραφεί οπωσδήποτε/άμεσα. Δεν είναι αυτός ο ρόλος των σελίδων των χρηστών, να συνιστούν δηλαδή χώρο φιλοξενίας πρωτότυπων κειμένων, υποκατάστατων των "κανονικών" αναρτήσεων πηγών της ΒΘ. ——Chalk19 (συζήτηση) 09:04, 28 Δεκεμβρίου 2020 (UTC)

Δεν συμφωνώ για τη διαγραφή. Συμφωνώ ότι υπάρχουν ασάφειες και ανακρίβειες στην περιγραφή στο εξώφυλλο και τις επισημειώσεις, και ότι όντως μπορεί να δημοσιεύτηκε μεταγενέστερα - χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε τον ντετέκτιβ για την ημερομηνία εκτύπωσης εφόσον δεν επηρεάζει τα πνευματικά δικαιώματα. Διαφωνώ ότι είναι λόγοι το ότι «είναι μετά βίας ένα τυπογραφικό, δηλ. απλά ένα μικρό τυπωμένο φυλλάδια, χωρίς καμιά άλλη ένδειξη (τόπου, χρόνου, τυπογραφείου). Τυπικά, χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν είναι καν έκδοση, δεν διαφέρει κατά βάθος από ένα οποιοδήποτε ιδιωτικό δακτυλογραφημένο κείμενο». Μα και πολλά ποιήματα του Καβάφη δημοσιεύτηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Ίσως να ήταν λόγος διαγραφής αν ήταν κείμενο άγνωστου συγγραφέα, αν και τα ιστορικά αρχεία συγκεντρώνουν ΚΑΙ τέτοιου είδους κείμενα, αλλά η ιδιωτική έκδοση ενός δημόσιου προσώπου έχει μια αξία -όποια και αν είναι αυτή. Η ύπαρξή του σε δημοπρασίες «Σπάνιων Εντύπων & Ντοκουμέντων» [1][2] είναι σοβαρή ένδειξη ότι ως υλικό αντικείμενο φέρει αξία συνεπώς και το κείμενό του μπορεί να φέρει αξία. Σημειώνω ότι η Βικιθήκη περιλαμβάνει «Πρωτογενή κείμενα που εκδόθηκαν από κάποιον συγγραφέα» χωρίς αναφορά στο αν η έκδοση ήταν ευρεία ή περιορισμένη, δωρεάν ή επί πληρωμή, κλπ. Βικιθήκη:Τι_είναι_η_Βικιθήκη - geraki (συζήτηση) 20:27, 6 Ιανουαρίου 2021 (UTC)

geraki, θα επιμείνω σε αυτά που έγραψα στη σελίδα συζήτησης (μέρος των οποίων παράθεσες παραπάνω), χωρίς όμως να λέω και πως η άποψή σου δεν έχει βάση. Πέρα από αυτά, υπάρχει κι ένα τυπικό θέμα με τα δικαιώματα, ίσως πολύ τυπικό, αλλά υπάρχει: Η γνώση της ακριβούς φύσης της (τρόπος του λέγειν) "έκδοσης" σχετίζεται και με τα πνευματικά δικαιώματα. Αν εκδόθηκε από τον ίδιο τον καθηγητή Αλ. Παππά, τότε τα δικαιώματα ανήκουν στους κληρονόμους του, που θα είναι αποκλειστικά ο χρήστης που το ανέβασε μόνο αν ο εκλιπών είχε ένα παιδί και ένα εγγόνι. Η παντελής έλλειψη στοιχείων για την "έκδοση" μας αναγκάζει να αναλάβουμε τον άχαρο ρόλο του "ντεντέτιβ", δεν είναι ότι τον αποζητήσαμε ή πως μας αρέσει. Βασικά, ούτε κι αυτοί που το πουλάνε στις δημοπρασίες δεν ξέρουν τί είναι, αφού το κατατάσσουν στις δημοσιεύσεις της εποχής της Κατοχής (που δεν είναι σχεδόν με απόλυτη βεβαιότητα), ενώ στις δημοπρασίες αυτές βλέπουμε να διατίθενται -εκτός από έντυπα, εκδόσεις κλπ- και ένα Βιβλιάριο Παραλαβής Συσσιτίου ή ένα Δελτίον ταυτότητος Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας Ηρακλείου που βέβαια δεν είναι "εκδόσεις", όπως κι αν τις δούμε. ——Chalk19 (συζήτηση) 21:37, 6 Ιανουαρίου 2021 (UTC)
Δεν θα πρέπει να εγκλωβιζόμαστε με την χρήση του όρου «έκδοση». Θα πρέπει να αναφερόμαστε σε έργο. Το οποίο αρχικά ήταν μια διάλεξη του 1942. Το πότε τυπώθηκε, από ποιον κλπ δηλαδή το πότε έγινε προσιτό στο κοινό όπως λέει ο νόμος έχει σχέση μόνο στην περίπτωση ανώνυμων έργων. Οπότε δεν μας αφορά αν είναι "έκδοση" ή "δημοσίευση" της κατοχής αλλά έργο/ντοκουμέντο από την Κατοχή.
Με βάση το email που στάλθηκε για την άδεια, ο Αλ. Παππάς είχε ένα γιο από τον οποίους απέκτησε τρεις εγγονούς. Τα δικαιώματα ανήκουν ακόμη στον μοναδικό του γιο, η ταυτότητα του οποίου είναι συνημμένη στο email μαζί με την ταυτότητα του χρήστη και τη διαβεβαίωση ότι επιτρέπει και ο πατέρας. ticket:2020070810000952 -- geraki (συζήτηση) 10:55, 7 Ιανουαρίου 2021 (UTC)
@geraki. ΟΚ. Τότε, εφόσον είναι έτσι με τους απογόνους, δεν υπάρχει θέμα δικαιωμάτων. Ας παραμείνει. Με την ευκαιρία, τί λες γι αυτήν την περίπτωση (αναφορικά με τα δικαιώματα, που πάλι πρέπει αναγκαστικά να κάνουμε τους "ντετέκτιβ") ; ——Chalk19 (συζήτηση) 11:15, 7 Ιανουαρίου 2021 (UTC)

Κατά τη γνώμη μου, είναι άλλο πράγμα η έκδοση ή και η αυτοέκδοση ενός έργου και άλλο η εκτύπωση και διαμοιρασμός ενός φυλλαδίου. Πιστεύω ότι δεύτερο δεν καλύπτει την προϋπόθεση της δημοσίευσης που απαιτεί η Βικιθήκη, όσο χαλαρά και να θέλουμε ανμτιμετωπίσουμε τους όρους «έκδοση» και «δημοσίευση». Τα έργα του Κωνσταντίνου Καβάφη, τα οποία αναφέρονται παραπάνω, έχουν εκδοθεί «άπαντα» το αργότερο από το 1963. Εξακολουθω να πιστεύω ότι το προς εξέταση κείμενο δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις παρουσίας στη Βικιθήκη. Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων έχει καλυφτεί, αλλά δεν είναι αρκετό.
Αντιγόνη (συζήτηση) 22:39, 19 Ιανουαρίου 2021 (UTC)

Το κείμενο σαφέστατα δεν ανήκει στα Βικιθήκη:Τι_είναι_η_Βικιθήκη#Τι_αποκλείεται;. Είναι ξεκάθαρα δημοσιευμένο, κάτι που αποδεικνύεται ικανοποιητικά με την ύπαρξή του στη Δημοπρασία. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι είναι κατάλληλο για τη Βικιθήκη. --FocalPoint (συζήτηση) 16:03, 15 Μαρτίου 2021 (UTC)

Συγγραφέας:Παύλος Καρρέρ[Επεξεργασία]

Συγγραφέας:Παύλος Καρρέρ
Εφόσον ο Παύλος Καρρέρ δεν έχει αφήσει γραπτά κείμενα αλλά μόνο μουσική η σελίδα αυτή δεν έχει θέση στην ελληνόγλωσση Βικιθήκη. Έργα του, εφόσον υπάρχει δυνατότητα να ανεβούν παρτιτούρες στα Κοινά, είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην πολύγλωσση Βικιθήκη, όπως συνέβη με έργα των Σπυρίδωνα Σαμαρά, Νικόλαου Μάντζαρου και Ιωσήφ Καίσαρη.
Αντιγόνη (συζήτηση) 21:53, 19 Ιανουαρίου 2021 (UTC)

Εφόσον δεν έχει γράψει κανένα λιμπρέτο, πράγματι δεν έχει δικά του κείμενα και δεν μπορεί να έχει σελίδα ως συγγραφέας. Αν έχει γράψει έστω και ένα, εκείνοι οι στίχοι, πρέπει να είναι εδώ και αν υπάρχει σελίδα του ως συγγραφέα. --FocalPoint (συζήτηση) 16:38, 15 Μαρτίου 2021 (UTC)

Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς[Επεξεργασία]

Το κείμενο του παρόντος προέρχεται από την «Ελεύθερη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, eBooks4Greeks», όπως αναγράφεται στην κεφαλίδα του έργου, συγκεκριμένα από τη σελίδα https://www.ebooks4greeks.gr/οι-περιπετειες-του-σερλοκ-χολμς, όπου έχει αναρτηθεί ως ψηφιακό αρχείο pdf. Στις σελίδες 3 και 5 αναγράφεται: « Digital Press Translation, ©2007» Στη σελίδα 6 αναγράφεται: «Μετάφραση Γεωργούτσος Αριστείδης ©2007». «©» είναι το σύμβολο ειδοποίησης πνεευματικών δικαιωμάτων (δείτε w:en:Copyright symbol). Η μετάφραση του πρωτότυπου έργου προστατεύται, άρα δεν μπορεί να φιλοξενείται στη Βικιθήκη.
Αντιγόνη (συζήτηση) 12:39, 14 Μαρτίου 2021 (UTC)