Χρήστης:Ah3kal/Τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας με ενσωμάτωση από τον ονοματοχώρο Σελίδα

Από Βικιθήκη
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Προσωπικές σημειώσεις για τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας με ενσωμάτωση από τον ονοματοχώρο «Σελίδα»

  1. Διασφαλίζεται με ξεκάθαρο τρόπο η κατάσταση προστασίας ή μη των πνευματικών δικαιωμάτων και του δημιουργού και του επιμελητή (π.χ. σε έκδοση αρχαίου κειμένου όπου η κριτική έκδοση του συνιστά νέο πνευματικό δημιούργημα) και του εκδότη, καθώς το κείμενο είναι συνδεδεμένο με σάρωμα έντυπης έκδοσής του.
  2. Διασφαλίζεται η ακεραιότητα των κειμένων. Παραδείγματα όπου διά της ενσωμάτωσης εντοπίστηκαν ελλειπή κείμενα
  3. Κάνει πιο προσιτή και πιο φιλική στον νέο και μέσο χρήστη την διόρθωση ή επαλήθευση ενός κειμένου, καθώς με ένα κλικ βρίσκεται σε σελίδα αντιπαράθεσης του ψηφιακού κειμένου με σάρωση του εντύπου, εντός της ίδιας της βικιθήκης, και όποια αλλαγή/διόρθωση κάνει εκεί ενσωματώνεται αυτόματα στο κείμενο.
  4. Διασφαλίζεται το κύρος των κειμένων της βικιθήκης, καθώς ακόμα και να υπάρχουν λάθη, το κείμενο είναι συνδεδεμένο με την αυθεντική του μορφή, και ο καθένας μπορεί να το επαληθεύσει για να το χρησιμοποιήσει για κάθε απαιτητική χρήση.
  5. Ιδιαίτερα σε ποιητικά κείμενα είναι δυνατόν χωρίς αμφιβολία να αναπαραχθεί και η μορφή του ποιήματος όπως δημοσιεύθηκε

Παραδείγματα ελλειπών κειμένων[Επεξεργασία]

  • Περί ζώων ιδιότητος/η, έλειπε το κεφάλαιο η, και στη θέση του βρίσκονται τμήμα του κεφαλαίου θ (απόδειξη ότι η αντιγραφή κειμένων από άλλα αποθετήρια όπως το Perseus δεν είναι πάντα εγγύηση για την ποιότητα και την ακεραιότητα των κειμένων) χωρίς να πρόκειται για άλλη έκδοση του κειμένου.
  • Η θάλασσα, έλειπαν κομμάτια από το κείμενο
  • Ωδή επιθανάτιος (Ζαλοκώστας), το κείμενο είχε ανέβη αποσπασματικά (1 μόνο στροφή)