Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρεβεζάνικα Χρονικά. Ευρετήριο τευχών 1-50/Πρόλογος

Από Βικιθήκη
Πρεβεζάνικα Χρονικά. Ευρετήριο τευχών 1-50
Συγγραφέας:
Πρόλογος


Τα Πρεβεζάνικα Χρονικά είναι μία περιοδική έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας, με ιστορικό, λαογραφικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο, τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος. Ήταν Φθινόπωρο του 1978, όταν εκδόθηκε το πρώτο τεύχος της πρώτης περιόδου των Πρεβεζάνικων Χρονικών. Το περιοδικό συμπλήρωσε τον φετινό Δεκέμβριο τριάντα εξίμισι χρόνια ζωής και παρουσίας στα Πρεβεζάνικα γράμματα. Πέρασαν, παράλληλα, τριάντα ένα χρόνια από την επανέκδοση του περιοδικού και την έναρξη της δεύτερης περιόδου του, τον Ιανουάριο του 1984. Από τότε, τα Πρεβεζάνικα Χρονικά εκδίδονται ανελλιπώς και το 2013 είδε την έκδοση του διπλού τεύχους 49-50, που ήταν αφιερωμένο στα εκατό χρόνια ελεύθερης Πρέβεζας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, δημοσιεύθηκαν στα Πρεβεζάνικα Χρονικά πλήθος άρθρων και εργασιών που καταγράφουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, καθώς και λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα Πρεβεζάνων, κυρίως, δημιουργών.

Ο πλούτος των δημοσιευμάτων των πενήντα τευχών του περιοδικού, καθώς και η δυσκολία πρόσβασης στα παλαιότερα τεύχη του, έκαναν την κατάρτιση ενός ευρετηρίου επιτακτική ανάγκη. Την έκδοση ανέλαβε το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις μετά την απροθυμία του φορέα έκδοσης του περιοδικού, σε μία πρώτη προφορική πρότασή μας.

Στο πρώτο μέρος τού ανά χείρας τόμου παρουσιάζονται στοιχεία της ιστορίας των Πρεβεζάνικων Χρονικών και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας, που είναι ο εκδότης του περιοδικού. Παρέχονται επίσης στατιστικά στοιχεία και πίνακες σχετικά με τους συγγραφείς, τις συντακτικές επιτροπές και τους συντελεστές της έκδοσης του περιοδικού.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται ο κατάλογος των δημοσιευμάτων και δύο ευρετήρια: των συγγραφέων και των θεμάτων και ονομάτων.

Ο κατάλογος των δημοσιευμάτων περιλαμβάνει τους τίτλους όλων των άρθρων που περιέχονται στα πενήντα τεύχη των Πρεβεζάνικων Χρονικών, ταξινομημένους κατά τεύχος και χρονολογική σειρά. Είναι στην ουσία ένας κατάλογος περιεχομένων όλων των τευχών του περιοδικού. Σε κάθε καταχώριση δίδεται ένας μοναδικός αριθμός ταυτότητας του δημοσιεύματος, στον οποίον παραπέμπουν τα δύο ευρετήρια. Μέσα σε τετράγωνες αγκύλες [ ] παραθέτονται επιπρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες που διευκολύνουν τον ερευνητή, όπως: το είδος του δημοσιεύματος, όταν πρόκειται για λογοτεχνικό ή εικαστικό είδος (π.χ. ποίημα, διήγημα, γελοιογραφία, κλπ)· ο αριθμός της συνέχειας του άρθρου, σε περιπτώσεις που αυτό δημοσιεύεται σε περισσότερα του ενός τεύχη (π.χ. 2ο μέρος)· συμπληρώσεις τίτλων των δημοσιευμάτων, ή ονομάτων των συγγραφέων, όπου αυτά δεν υπάρχουν, αλλά προκύπτουν αυτονόητα ή είναι γνωστά στον συντάκτη του καταλόγου· άλλες απαραίτητες διευκρινίσεις.

Το ευρετήριο των συγγραφέων καταγράφει όλους τους δημιουργούς των δημοσιευμάτων των Πρεβεζάνικων Χρονικών, καθώς και τα αντίστοιχα άρθρα τους που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό, παραπέμποντας στους μοναδικούς αριθμούς του καταλόγου των άρθρων. Η καταγραφή γίνεται με αλφαβητική σειρά του επωνύμου των συγγραφέων. Τα ξενόγλωσσα ονοματεπώνυμα έπονται των ελληνικών. Για κάθε συγγραφέα παρέχονται, επίσης, τα εξής στοιχεία ταυτότητας: Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, τόπος γέννησης, ακριβής ημερομηνία γέννησης και επαγγελματική ιδιότητα. Οι συζευγμένες γυναίκες συγγραφείς καταχωρίζονται με το πατρικό τους επώνυμο και παρέχεται, παράλληλα, το ονοματεπώνυμο του συζύγου τους. Για τους αποβιώσαντες συγγραφείς παρέχονται, επίσης, ο τόπος θανάτου και η ακριβής ημερομηνία θανάτου. Η επαγγελματική ιδιότητα των συγγραφέων είναι αυτή που έχουν σήμερα (2014)· για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί είναι αυτή που είχαν πριν τη συνταξιοδότησή τους και για όσους έχουν αποβιώσει, αυτή που είχαν πριν τον θάνατό τους.

Το ευρετήριο θεμάτων και ονομάτων διευκολύνει τους αναγνώστες και ερευνητές να εντοπίσουν δημοσιεύματα και άρθρα ενδιαφέροντός τους. Σε αυτό ευρετηριάζονται θέματα, ονόματα, τοπωνύμια και πράγματα που περιέχονται στον τίτλο των δημοσιευμάτων. Ευρετηριάζονται, επίσης, χρονικές περίοδοι της ιστορίας της Πρέβεζας στις οποίες αναφέρονται τα άρθρα (π.χ. Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία, κλπ)· σημαντικά ιστορικά γεγονότα (π.χ. Βαλκανικός πόλεμος, Επανάσταση 1821, κλπ)· θεματικές ενότητες των δημοσιευμάτων (π.χ. Εκπαίδευση, Ποίηση, Μεταφράσεις, κλπ).