Πρεβεζάνικα Χρονικά. Ευρετήριο τευχών 1-50/Το ξεκίνημα

Από Βικιθήκη
Πρεβεζάνικα Χρονικά. Ευρετήριο τευχών 1-50
Συγγραφέας:
Το ξεκίνημα


1. Το Ξεκίνημα

Μερικοί Πρεβεζάνοι λόγιοι των Αθηνών τόλμησαν να εκδώσουν το 1959 ένα τριμηνιαίο περιοδικό ιστορικού και λαογραφικού, κυρίως, περιεχομένου, που έφερε τον τίτλο Χρονικά της Πρέβεζας. Εκδότης του περιοδικού ήταν ο σύλλογος Νικόπολις, που μέλη του μπορούσαν να γίνουν όσοι κατάγονταν από το Νομό Πρέβεζας και κατοικούσαν στην Αθήνα. Το περιοδικό διευθύνετο από επιτροπή και υπεύθυνος, σύμφωνα με το νόμο, ήταν ο Σταύρος Λιοσάτος, όπως αναγράφεται στη σελίδα ταυτότητας του πρώτου και μοναδικού τεύχους. Κινητήρια δύναμη εκείνης της έκδοσης ήταν ο αείμνηστος φιλόλογος, καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και αργότερα γυμνασιάρχης, Ηλίας Β. Βασιλάς, ο οποίος υπηρετούσε την εποχή εκείνη σε γυμνάσιο των Αθηνών. Αυτός ο ογκόλιθος της τοπικής μας ιστοριογραφίας, επεσήμαινε στο εισαγωγικό κείμενο των Χρονικών της Πρέβεζας:

... Από ένα τοπικό περιοδικό, όμως, αυστηρά επιστημονικό, οι λόγιοι και ιστορικοί της χώρας μας θα πάρουν ασφαλέστερα είδηση των δημοσιευομένων και θα μπορούν καλύτερα να συνδράμουν, αν φυσικά επιδοκιμάζουν την προσπάθειά μας, το έργο μας. Νομίζουμε ότι κάνουμε έργο πατριωτικό και επιστημονικό μαζί στον τομέα που προδιαγράψαμε, εκδίδοντας το τριμηνιαίο τούτο, των 32 σελίδων, ιστορικό, αρχαιολογικό, λαογραφικό και λίγο λογοτεχνικό περιοδικό με τον τίτλον Τα Χρονικά της Πρέβεζας.[1]

Το περιοδικό του συλλόγου Νικόπολις δεν εκδόθηκε ξανά, αλλά η φλόγα παρέμεινε άσβεστη και θεωρώ ότι φύλακάς της ήταν ο Ηλίας Βασιλάς. Θα πέρναγαν 18 ολόκληρα χρόνια μέχρις ότου τυπωθεί και πάλι μια παρόμοια έκδοση, στα τέλη του καλοκαιριού του 1978.

Ο τίτλος του νέου περιοδικού θα άλλαζε σε Πρεβεζάνικα Χρονικά και παρά το γεγονός ότι οι δύο εκδόσεις απέχουν χρονικά μεταξύ τους σχεδόν μια εικοσαετία έχουν κάτι κοινό. Το σήμα του εξωφύλλου τους, που είναι μία σχεδιαστική απεικόνιση ενός Νικοπολίτη κυνηγού ο οποίος κτυπάει με το δόρυ του ένα ελάφι, λεπτομέρεια από ψηφιδωτό δάπεδο της Βασιλικής Δουμετίου στην αρχαία Νικόπολη.[2] Ο Ηλίας Βασιλάς πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο και σε αυτήν την επιλογή. Εκδότης της νέας προσπάθειας ήταν αυτήν τη φορά ένας θεσμικός φορέας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, η οποία ιδρύθηκε μεν το 1966, αλλά λειτούργησε ουσιαστικά από το 1972. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει από το 1978 την ευθύνη της έκδοσης του περιοδικού Πρεβεζάνικα Χρονικά.


Το εξώφυλλο του περιοδικού Χρονικά της Πρέβεζας
του 1959

Πρεβεζάνικα Χρονικά. Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του 1978


  1. Ηλιας Β. Βασιλας, Γύρω από τους σκοπούς της εκδόσεώς μας, Χρονικά της Πρέβεζας, τχ. 1, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1959, Αθήνα, 1959, σελ. 2-5.
  2. Πρβλ. Αλεξανδρος Θ. Φιλαδελφευς, Ανέκδοτα στοιχεία για τη Νικόπολη από το Ημερολόγιο του Αλεξάνδρου Φιλαδελφέως, στο: Κωνσταντινος Λ. Ζαχος (Επιστημ. Επιμ.) Νικόπολις Β΄. Πρακτικά του Δευτέρου Διεθνούς Συμποσίου για τη Νικόπολη, τόμ. ΙΙ, Πρέβεζα, 2007, εικ. 5, σελ. 27.