Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σελίδα:ΦΕΚ Α 271 - 24.12.1997.pdf/13

Από Βικιθήκη
Η σελίδα αυτή έχει ελεγχθεί για πιθανά λάθη.
9373
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

ματογράφου και η διαπαιδαγώγηση, ψυχαγωγία και πνευματική καλλιέργεια του ελληνικού κοινού με την προβολή Ελληνικών και ξένων ταινιών ποιότητας.

Στο σκοπό αυτόν περιλαμβάνονται, ιδίως, η προώθηση και η προβολή των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών και γενικά η ενίσχυση των δυνατοτήτων και η ανάπτυξη της ελληνικής κινηματογραφίας, η προώθηση, διάδοση και προβολή ξένων ταινιών του νέου κινηματογράφου από όλον τον κόσμο, καθώς και η ανάδειξη της πόλης της Θεσσαλονίκης ως τόπου συνάντησης των Ελλήνων και ξένων δημιουργών με το ελληνικό κοινό και συγχρόνως η ανάδειξή της ως τόπου αγοράς και διάθεσης των ταινιών.

Στα πλαίσια του σκοπού του το ΦΕΣΤΙΒΑΛ αναπτύσσει κάθε είδους καλλιτεχνικές και πνευματικές δραστηριότητες, σχετικά με την κινηματογραφική τέχνη σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμενο με καλλιτεχνικούς και άλλους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, µε όρους και συμφωνίες που καταρτίζονται κατά περίπτωση, διοργανώνει και συμμετέχει στη διοργάνωση κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, εκθέσεων, σεμιναρίων και συζητήσεων και γενικά πνευματικών εκδηλώσεων, προβαίνει, είτε μόνο του είτε σε συνεργασία με οποιονδήποτε τρόπο με τρίτους, στην εγγραφή και αναπαραγωγή κάθε είδους εκδηλώσεών του σε ήχο ή ήχο και εικόνα, καθώς και στην έκδοση βιβλίων, περιοδικών και εντύπων.

Ειδικότερα το ΦΕΣΤΙΒΑΛ, στα πλαίσια του σκοπού του και σύμφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος νόμου, αναλαμβάνει ιδίως:

I. Τη διοργάνωση ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στη Θεσσαλονίκη με ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους,

II. Τη διοργάνωση ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στη Θεσσαλονίκη με κινηματογραφικές ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών από όλον τον κόσμο.

III. Τη διοργάνωση εκδηλώσεων παράλληλα με τα δύο ΦΕΣΤΙΒΑΛ με αξιόλογες ελληνικές και ξένες κινηµατογραφικές ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, ανεξάρτητα από προηγούμενη βράβευσή τους.

IV. Τη διοργάνωση αγοράς (market) κινηματογραφικών ταινιών και οπτικοακουστικών προϊόντων.

V. Την προώθηση των προγραμμάτων του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και των παράλληλων εκδηλώσεών του και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

VI. Την πραγματοποίηση αφιερωμάτων (εκδόσεις, προβολές, διαλέξεις) σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς, κινηματογραφικά κινήματα, εθνικές κινηματογραφίες.

VII. Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ, για την εξυπηρέτηση των σκοπών του, μπορεί να συμμετέχει σε εταιρίες και άλλους φορείς (στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή) και να διατηρεί γραφείο σε άλλες πόλεις.

γ. Όργανα Διοίκησης του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις των επόμενων άρθρων του παρόντος νόμου, είναι η Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθυντής.

αα. Η Γενική Συνέλευση αποτελείται από:

I. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού.

II. Έναν εκπρόσωπο της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.

III. Έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

IV. Ένα εκπρόσωπο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

V. Έναν εκπρόσωπο του αντιπροσωπευτικότερου Σωματείου Παραγωγών Κινηματογράφου – Τηλεόρασης

VI. Έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου – Τ/Ο.

VII. Έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αιθουσαρχών

VIII. Έναν εκπρόσωπο των Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών.

IX. Έναν εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος.

X. Έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

XI. Έναν εκπρόσωπο του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών – Παραγωγών Κινηματογράφου.

XII. Έναν εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

XIII. Έναν εκπρόσωπο της HELEXPO–Δ.Ε.Θ..

XIV. Έναν εκπρόσωπο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε..

XV. Έναν εκπρόσωπο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που ορίζεται από αυτούς ή που σε αντίθετη περίπτωση κληρώνεται με ευθύνη του Υπουργού Πολιτισμού μεταξύ των σταθμών που έχουν επενδύσει τα 1,5% του άρθρου 6 του ν. 1866/1989, όπως αυτός ισχύει.

XVI. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Μακεδονίας–Θράκης,

XVII. Έναν εκπρόσωπο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

XVIII. Έναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου.

Η θητεία της Γενικής Συνέλευσης είναι τετραετής. Η Γενική Συνέλευση συγκαλούμενη από το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση πριν από το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους για να εγκρίνει τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης του προηγούμενου έτους και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Η Γενική Συνέλευση συνεδριάζει έκτακτα όταν το ζητήσει η πλειοψηφία των µελών της και κάθε φορά που θεωρεί αναγκαία τη σύγκλησή της το Διοικητικό Συμβούλιο.

ββ. Η Διοίκηση και διαχείριση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ασκείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από:

I. Τον Πρόεδρο, που ορίζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού.

II. Το Διευθυντή, που ορίζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και είναι πρόσωπο με ειδική εμπειρία και ενασχόληση με τον κινηματογράφο. Ο Διευθυντής ασκεί και καθήκοντα Αντιπροέδρου.

III. Έναν εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τον αναπληρωτή του.

IV. Έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (HELEXPO – Δ.Ε.Θ. Α.Ε.), με τον αναπληρωτή του.

V. Τον Ειδικό Σύμβουλο για θέματα Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος, ο Διευθυντής και τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου διορίζονται με απόφαση τοι Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εάν µέλος του Δ.Σ. εκπέσει ή αποχωρήσει η με οποιονδήποτε τρόπο απωλέσει την ιδιότητά του, πριν από τη λήξη της θητείας του, ορίζεται αντικαταστάτης του με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στις υπό στοιχεία III και IV περιπτώσεις του παρόντος εδαφίου, ως αντικαταστάτης ορίζεται ο αναπληρωτής του µέλους