στην εγγραφή κα αναπαραγωγή των κάθε είδους εκδηλώσεών της, εκδίδει βιβλία, περιοδικά, έντυπα και μπορεί να αναθέτει εργασίες συναφείς με τα παραπάνω σε τρίτους με αποφάσεις της πενταμελούς εποπτεύουσας Εφορείας του επόμενου εδαφίου.
Η Όπερα εποπτεύεται από πενταμελή Εφορεία με τετραετή θητεία, που διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού από εκπροσώπους του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου με ιδιαίτερη εμπειρία ως προς τα ζητήματα του λυρικού θεάτρου. Με την απόφαση ορίζεται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Εφορείας, στις συνεδριάσεις της οποίας μετέχει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
γ. Ως προς την Όπερα οι αρμοδιότητες του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. ασκούνται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Όπερας.
Ο Υπουργός Πολιτισμού με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Όπερας με τριετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται. Στη θέση του Διευθυντή της Όπερας διορίζεται πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους που έχει την ιδιότητα του Αρχιμουσικού ή του σκηνοθέτη Όπερας ή τραγουδιστή Όπερας ή συνθέτη που έχει διακριθεί στη σύνθεση έργων λυρικού ρεπερτορίου.
δ. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καταρτίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Όπερας. Με τον Εσωτερικό κανονισμό καθορίζονται κατά ειδικότητα οι θέσεις του αναγκαίου προσωπικού και τα προσόντα του και ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία της Όπερας, στη συγκρότηση, στη λειτουργία και στις αρμοδιότητες της Εφορείας, στις σχέσεις της Εφορείας µε το Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε. και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
ε. Μεταβιβάζονται στο Κ.Θ.Ε.Ε. (Ο.Δ.Θ.) κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία, όπως εξοπλισμός, σκηνικά, κοστούμια και άλλα συναφή, που αποκτήθηκαν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του "Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997" για λογαριασμό της Όπερας Δωματίου Θεσσαλονίκης.
στ. Η Όπερα μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ή άλλες συμφωνικές ορχήστρες για τη διοργάνωση κοινών παραγωγών και άλλων δράσεων.
7.α. Η περίπτωση 6 του εδαφίου α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 1158/1981 (ΦΕΚ 127 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
"Είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που παρέχει δικαίωμα διορισμού σε θέση καθηγητή κύριου μαθήματος της σχολής για την οποία ζητούν την ίδρυση."
β. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψήφιων σπουδαστών των εισαγωγικών εξετάσεων των Ανωτέρων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.
8. Απόφοιτοι Ανώτατων Πανεπιστημιακών Σχολών χορευτικής τέχνης ή μουσικής και γενικά καλλιτεχνικής εκπαίδευσης του εξωτερικού, τετραετούς φοίτησης οι οποίες σχολές αναγνωρίζονται στην Ελλάδα ως Πανεπιστημιακές Σχολές από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α., έχουν τουλάχιστον τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους απόφοιτους των αναγνωρισμένων ιδιωτικών σχολών χορευτικής τέχνης ή μουσικής και γενικά καλλιτεχνικής εκπαίδευσης της ημεδαπής τριετούς φοίτησης, που υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα µε το ν. 1158/1981. Για την αναγνώριση των ως άνω επαγγελματικών δικαιωμάτων αρκεί η γνωμάτευση του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ότι ο αλλοδαπός εκπαιδευτικός φορέας, που τους παρείχε το πτυχίο, θεωρείται Πανεπιστήμιο τετραετούς φοίτησης. Η ρύθμιση της παραγράφου αυτής δεν θίγει τα κριτήρια αναγνώρισης των πτυχίων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι) εξωτερικού ως ισοτίμων προς αυτών των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.).
9. Το άρθρο 8 του ν. 2435/1996 (ΦΕΚ 189 Α΄) τροποποιείται ως εξής:
"1. Στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις "Υπουργείο Πολιτισμού" αντικαθίστανται από τη λέξη "Δημόσιο".
2. Στο τέταρτο εδάφιο οι λέξεις "με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού" αντικαθίστανται από τις λέξεις "με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού ύστερα από πρόταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ελέγχει τη συνδρομή των προϋποθέσεων."
3. Στο τέλος του άρθρου προστίθενται τα ακόλουθα:
"Στα πρόσωπα του παρόντος άρθρου που έχουν προσληφθεί ή προσλαμβάνονται εμμίσθως από το Ν.Π.Ι.Δ. υπό την Επωνυμία "Εθνική Λυρική Σκηνή" μετά την 31η Ιανουαρίου 1996 με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση, αναστέλλεται ή παραπάνω χορηγουμένη τιμητική σύνταξη, από την ημερομηνία πρόσληψής τους και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εργασιακή τους σχέση με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η διακοπή και η επαναχορήγηση της τιμητικής αυτής σύνταξης συντελείται με την κατάθεση από τους ενδιαφερόμενους βεβαίωσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έναρξης ή διακοπής της εργασιακής τους σχέσης προς την αρμόδια υπηρεσία συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Αιτήσεις για τη χορήγηση τιμητικών συντάξεων, που έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, ισχύουν, κρίνονται δε σύμφωνα και με τις παραπάνω διατάξεις."
1.α. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελές μη κερδοσκοπικό με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Επωνυμία "ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", που εποπτεύεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και στη συνέχεια του παρόντος νόμου αναφέρεται ως ΦΕΣΤΙΒΑΛ.
Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο, εφόσον δεν ρυθμίζεται κάτι ειδικότερα από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Η επωνυμία του ΦΕΣΤΙΒΑΑ στην ελληνική είναι "ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", η δε διεθνής "THESSALONIKI FILM FESTIVAL".
Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ στεγάζεται στους χώρους του παλιού κινηματογράφου "Ολύμπιον" ιδιοκτησίας του Ο.Π.Π.Ε. – Θεσσαλονίκη 1997. Η κυριότητα του "Ολύμπιον" περιέρχεται στα Φεστιβάλ, εκ του νόμου και χωρίς άλλη διατύπωση. Το "Ολύμπιον", όταν δεν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και του Μουσείου Κινηματογράφου, μπορεί να χρησιμοποιείται και για την εμπορική εκμετάλλευσή του ως κινηματογράφου απευθείας ή μέσω αναδόχου,
β. Σκοπός του ΦΕΣΤΙΒΑΛ είναι η διάδοση του κινη-