Αισώπου Μύθοι/Χελιδών κομπάζουσα και κορώνη

Από Βικιθήκη
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτησηΧελιδὼν κομπάζουσα καὶ κορώνηἩ χελιδὼν ἔφη πρὸς τὴν κορώνην· Ἐγὼ παρθένος καὶ Ἀθηναία καὶ βασίλισσα καὶ βασιλέως τῶν Ἀθηνῶν θυγάτηρ εἰμί, καὶ προσέθηκε καὶ τὸν Τηρέα καὶ τὴν βίαν καὶ τὴν ἀποκοπὴν τῆς γλώττης. Καὶ ἡ κορώνη· Τί ἄν, ἔφη, ἐποίησας, εἰ τὴν γλῶτταν εἶχες, ὅπου, τμηθείσης, τοσαῦτα λαλεῖς;
Ὅτι οἱ ἀλαζόνες διὰ τοῦ λόγου ψευδολογοῦντες αὐτοὶ ἑαυτοῖς ἔλεγχος καθίστανται.

Στα νέα Ελληνικά[Επεξεργασία]

Η χελιδόνα για να δείξει την ανωτερότητάτης έλεγε στην κουρούνα: "Εγώ είμαι παρθένα, είμαι Αθηναία, είμαι βασίλισσα, είμαι κόρη του βασιλιά των Αθηνών", κ συνέχισε να διηγείται με λεπτομέρειες την ιστορία του Τηρέα, κ τα σχετικά με τον βιασμό που εκείνος διέπραξε, κ τα σχετικά με το κόψιμο της γλώσσας της Φιλομήλας. Δηλαδή τα όσα έλεγε στην κουρούνα ήταν ένας καταιγισμός πολυλογίας, "απο σαράντα ποτάμια νερό κατέβαζε" κατα πως λέει η παροιμία.
Κ η κουρούνα απάντησε: "με κομμένη τη γλώσσα κ λές τόσα πολλά, πού να είχες και άκοφτη τη γλώσσασου πόσα θα μας έλεγες!"


Σύμφωνα με την ελληνική Wikipedia: Ο Τηρέας ήταν μυθικός βασιλιάς των Θρακών. Είχε γεννηθεί στην Δαυλία της αρχαίας Φωκίδος και είχε νυμφευθεί την Πρόκνη, κόρη του Πανδίονα, βασιλιά της Αθήνας. Σύμφωνα με τον Επιτάφιο του Δημοσθένη βίασε την αδελφή της γυναίκας του, Φιλομήλα, και αυτή η πράξη ώθησε τις δυο γυναίκες να εκδικηθούν σκοτώνοντας το γιο του Τηρέα και να διαφύγουν στην Αττική. Ο Τηρέας επιχείρησε να τις συλλάβει, όμως δεν τα κατάφερε και αυτοκτόνησε. Κατά τη μυθολογία ο Τηρέας, η Πρόκνη και η Φιλομήλα μεταμορφώθηκαν σε πτηνά οι δυο γυναίκες σε αηδόνι και χελιδόνι, ενώ ο Τηρέας σε Τσαλαπετεινό.
Σε κάποιο σημείο αυτού του μύθου, αναφέρεται οτι ο Τηρέας έκοψε τη γλώσσα της Φιλομήλας για να μήν μαρτυρήσει για τον βιασμό. Η Φιλομήλα ήταν εκείνη που μεταμορφώθηκε σε χελιδόνι, κ έτσι τώρα σε αυτόν το μύθο το χελιδόνι είχε να λέει.