Αισώπου Μύθοι/Λαγωός και αλώπηξ

Από Βικιθήκη
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτησηΛαγωὸς καὶ ἀλώπηξὉ λαγωὸς τῇ ἀλώπεκι· «Ὄντως πολλὰ κερδαίνεις ἢ ἔχεις ὅτι ὄνομά σοι κερδώ ἐστιν;» Ἡ δὲ ἀλώπηξ· «Εἰ ἀπιστεῖς, ἔφη, δεῦρο· ἐγὼ ἑστιῶ σε.» Ὁ δὲ ἠκολούθει καὶ ἦν ἔνδον οὐδὲν ἢ ὁ λαγωὸς δεῖπνος τῇ ἀλώπεκι. Ὁ δὲ λαγωὸς ἔφη· «Σὺν κακῷ μέν, ἀλλ᾿ ἔμαθόν σου τὸ ὄνομα πόθεν ἐστί, οὐκ ἀπὸ τοῦ κερδαίνειν, ἀλλ᾿ ἀπὸ τοῦ δολοῦν.»
Ὅτι τοῖς περιέργοις πολλάκις μέγιστον κακὸν συνέβη κακῶς τῇ περιεργειᾳ χρωμένοις.

Στα νέα Ελληνικά[Επεξεργασία]

Η αλεπού είχε το παρατσούκλι "η κερδώ". Ο λαγός μιά φορά την ρώτησε: "γιατί έχεις αυτό το παρατσούκλι; κάνεις πολλά κέρδη, ή για κάποιον άλλο λόγο σου το βγάλανε;". Απαντά η αλεπού: "Βεβαίως κάνω κέρδη, κ άν θέλεις να με γνωρίσεις κ να βεβαιωθείς για αυτό, έλα στο σπίτιμου να σου κάνω το τραπέζι". Πάει ο λαγός στο σπίτι της αλεπούς, βλέπει ένα τραπέζι στρωμένο με πιάτα, μαχαιροπήρουνα κ τα λοιπά, αλλα φαγητό δέν υπήρχε στο τραπέζι. Ρωτάει τότε ο λαγός την αλεπού: "μά, τί θα φάμε; με κάλεσες για τραπέζι, αλλα δέν βλέπω τίποτε για φαγητό". Γραπώνει τότε η αλεπού τον λαγό με τα νύχιατης, τον ακινητοποίησε, κ του λέει: "πολύ απλό! εσύ είσαι το δικόμου το φαγητό!".
Και ο λαγός, προτού να πεθάνει, είπε: "αλίμονο! το πλήρωσα με τη ζωήμου για να μάθω οτι το όνομα "κερδώ" δέν το έχεις απο το να κερδίζεις, αλλα απο το να στήνεις δολοπλοκίες!".