Αισώπου Μύθοι/Λαγωός και αλώπηξ

Από Βικιθήκη
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αἰσώπου Μῦθοι
Λαγωὸς καὶ ἀλώπηξ


Ὁ λαγωὸς τῇ ἀλώπεκι· «Ὄντως πολλὰ κερδαίνεις ἢ ἔχεις ὅτι ὄνομά σοι κερδώ ἐστιν;» Ἡ δὲ ἀλώπηξ· «Εἰ ἀπιστεῖς, ἔφη, δεῦρο· ἐγὼ ἑστιῶ σε.» Ὁ δὲ ἠκολούθει καὶ ἦν ἔνδον οὐδὲν ἢ ὁ λαγωὸς δεῖπνος τῇ ἀλώπεκι. Ὁ δὲ λαγωὸς ἔφη· «Σὺν κακῷ μέν, ἀλλ’ ἔμαθόν σου τὸ ὄνομα πόθεν ἐστί, οὐκ ἀπὸ τοῦ κερδαίνειν, ἀλλ’ ἀπὸ τοῦ δολοῦν.»

Ὅτι τοῖς περιέργοις πολλάκις μέγιστον κακὸν συνέβη κακῶς τῇ περιεργείᾳ χρωμένοις.

Στα νέα Ελληνικά[Επεξεργασία]

Η αλεπού είχε το παρατσούκλι "η κερδώ". Ο λαγός μια φορά την ρώτησε: "γιατί έχεις αυτό το παρατσούκλι; κάνεις πολλά κέρδη, ή για κάποιον άλλο λόγο σου το βγάλανε;". Απαντά η αλεπού: "Βεβαίως κάνω κέρδη, και αν θέλεις να με γνωρίσεις και να βεβαιωθείς για αυτό, έλα στο σπίτι μου να σου κάνω το τραπέζι". Πάει ο λαγός στο σπίτι της αλεπούς, βλέπει ένα τραπέζι στρωμένο με πιάτα, μαχαιροπήρουνα και τα λοιπά, αλλα φαγητό δέν υπήρχε στο τραπέζι. Ρωτάει τότε ο λαγός την αλεπού: "μα, τί θα φάμε; με κάλεσες για τραπέζι, αλλα δέν βλέπω τίποτε για φαγητό". Γραπώνει τότε η αλεπού τον λαγό με τα νύχιατης, τον ακινητοποίησε, και του λέει: "πολύ απλό! εσύ είσαι το δικό μου το φαγητό!".

Και ο λαγός, προτού να πεθάνει, είπε: "αλίμονο! το πλήρωσα με τη ζωή μου για να μάθω οτι το όνομα "κερδώ" δεν το έχεις από το να κερδίζεις, αλλά από το να στήνεις δολοπλοκίες!".