Αισώπου Μύθοι/Ζεύς και Απόλλων

Από Βικιθήκη
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτησηΖεὺς καὶ ἈπόλλωνΖεὺς καὶ Ἀπόλλων περὶ τοξικῆς ἤριζον. Τοῦ δὲ Ἀπόλλωνος ἐντείναντος τὸ τόξον καὶ τὸ βέλος ἀφέντος, Ζεὺς τοσοῦτον διέβη ὅσον Ἀπόλλων ἐτόξευσεν.
Οὕτως οἱ τοῖς κρείττοσιν ἀνθαμιλλώμενοι, πρὸς τῷ ἐκείνων μὴ ἐφικέσθαι, καὶ γέλωτα ὀφλισκάνουσιν.

Στα νέα Ελληνικά[Επεξεργασία]

Ο θεός Απόλλων θέλησε να παραβγεί με τον Δία στην τοξοβολία, ποιός θα ρίξει το βέλοςτου πιό μακριά (ο Απόλλων πίστευε οτι θα κερδίσει, γιατί ήταν ο κατεξοχήν τοξοβόλος, κ ονομαζόταν "εκηβόλος", αυτός που ρίχνει μακριά τα βέλητου). Ο Δίας δέν είχε αντίρρηση. Έρριξε λοιπόν πρώτος το βέλος ο Απόλλων, απίστευτα μακριά, είναι η αλήθεια. Πήγε κ ο Δίας, με μιά δρασκελιάτου κ μόνο έκανε την απόσταση ώς εκεί που έφτασε το βέλος του Απόλλωνα.

Τί βέλος να έρριχνε ο Δίας; αφού ώς εκεί που πήγε το βέλος του Απόλλωνα, ο Δίας πήγε με μιά δρασκελιά. Δέν ήταν κάτι στο οποίο να μπορούσαν να διαγωνισθούν, δέν μπορούν ποτέ να συγκριθούν ανόμοια μεγέθη.

Είναι φανερή η ομοιότητα με μιά φημισμένη ιστορία των Ινδών που εξυμνείται ήδη στις Βέδες ("Vedas", τα αρχαιότερα ινδικά κείμενα): Ο "Visnu" με μιά δρασκελιά κάλυψε όλη τη γή, με μιά άλλη δρασκελιά όλο τον ουρανό, κ με μιά ακόμη δρασκέλισε όλο το ενδιάμεσο μεταξύ γής κ ουρανού.

Όταν ο δαίμονας "Bali" κυριάρχησε σε όλο τον κόσμο, ο "Visnu" του παρουσιάσθηκε με τη μορφή ενός βραχμάνου νάνου, κ του ζήτησε ελεημοσύνη όσο τόπο μπορούσε να καλύψει με τρία βήματα. Ο Bali του το παραχώρησε, κ τότε ο "Visnu" πήρε την αληθινήτου μορφή: με ένα βήμα δρασκέλισε όλη τη γή, με το δεύτερο βήμα όλο τον ουρανό, κ τότε ο Bali άκουσε τη φωνή του "Visnu": "το τρίτο βήμαμου πού να το πατήσω;" - ο Bali βλέποντας οτι δέν υπάρχει τίποτε άλλο, πρόσφερε το κεφάλιτου, κ ο "Visnu" τον συνέθλιψε απαλλάσσοντας τον κόσμο απο την κυριαρχία ενός δαίμονα. Η ιστορία αυτή δείχνει μιά αντίληψη ενός υπέρτατου Δία που δέν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη δύναμη. Παρόλο που στον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου ο Δίας παρουσιάζεται σχετικά μικρός, πεπερασμένος, κ προμηνύεται το τέλος της βασιλείαςτου.