Αισώπου Μύθοι/Ερμής και τεχνίται

Από Βικιθήκη
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτησηἙρμῆς καὶ τεχνῖταιΖεὺς Ἑρμῇ προσέταξε πᾶσι τοῖς τεχνίταις ψεύδους φάρμακον χέαι. Ὁ δὲ τοῦτο τρίψας καὶ μέτρον ποιήσας ἴσον ἑκάστῳ ἐνέχει. Ἐπεὶ δέ, μόνου τοῦ σκυτέως ὑπολειφθέντος, πολὺ φάρμακον κατελείπετο, λαβὼν ὅλην τὴν χύσιν κατ᾿ αὐτοῦ κατέχεεν. Ἐκ τούτου συνέβη τοὺς τεχνίτας πάντας ψεύδεσθαι, μάλιστα δὲ πάντων τοὺς σκυτέας.
Πρὸς ἄνδρα ψευδολόγον ὁ λόγος εὔκαιρος.

Στα νέα Ελληνικά[Επεξεργασία]

Στους αρχαίους Έλληνες υπήρχε μια λαϊκή, κοινή γνώμη πως όλοι οι τεχνίτες είναι ψεύτες, προπάντων οι σκυτοτόμοι (οι κατεργαστές των δερμάτων). Και δικαιολογούσαν αυτήν την παρατήρηση με τον εξής μύθο:

Ο Δίας πρόσταξε τον Ερμή να χύσει μέσα σε όλους τους τεχνίτες το μαγικό υγρό της ψευτιάς. Ο Ερμής έτριψε τα φάρμακά του, τα έκανε σκόνη και τα διέλυσε σε υγρό, έφτιαξε κι ένα μετρικό δοχείο με το οποίο έχυνε σε όλους μέσα μια ποσότητα, όσο χωρούσε το μετρικό δοχείο. Έτσι σε όλους τους τεχνίτες μέσα έχυσε το μαγικό υγρό της ψευτιάς σε ορισμένη δόση, ίση δόση σε όλους. Τελευταίος από τους τεχνίτες έμεινε ο σκυτοτόμος (κατεργαστής δερμάτων), ενώ του Ερμή περίσσευε μπόλικο υγρό, περισσότερο από όσο έχυσε μέσα στους άλλους. Τι να το έκανε λοιπόν, όλο εκείνο το μαγικό υγρό που περίσσευε, το έχυσε μέσα στον σκυτοτόμο. Κι έτσι όλοι οι τεχνίτες έχουν γίνει ψεύτες, ενώ οι σκυτοτόμοι πιό ψεύτες απ' όλους.

Βέβαια, υπάρχει η λογική εξήγηση: οι τεχνίτες, τόσο στα αρχαία χρόνια όσο και σήμερα, εκμεταλλεύονται την άγνοια των μη ειδικών της τέχνης κι έτσι είναι εύκολο να περάσουν διάφορα ψέματα, αφού έχουν κίνητρο: με τα ψέματά τους μπορούν να κρύψουν ό,τι δεν φτιάχνουν αρκετά καλά ή ό,τι δεν ξέρουν να φτιάξουν καλύτερα και να αυξήσουν πολύ τα κέρδη τους. Π.χ. μπορούν να λένε ότι τα υλικά κόστισαν πολύ παραπάνω από όσο στην πραγματικότητα, ή ότι δούλεψαν πολύ παραπάνω από όσο δούλεψαν στ' αλήθεια, ή μπορούν να μη φτιάχνουν κάτι καλά επίτηδες για να τους ξαναζητήσουν να το μαστορέψουν, κλπ.

Με λίγα λόγια, αφενός υπάρχει το κίνητρο να λένε ψέματα, αφετέρου είναι η ευκολία καθώς ο μη ειδικός δεν μπορεί να ελέγξει εάν η δουλειά είναι όπως λένε.