Αισώπου Μύθοι/Αρότης και λύκος

Από Βικιθήκη
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτησηἈρότης καὶ λύκοςἈρότης λύσας τὸ ζεῦγος ἐπὶ ποτὸν ἀπῆγε· λύκος δὲ λιμώττων καὶ τροφὴν ζητῶν, ὡς περιέτυχε τῷ ἀρότρῳ, τὸ μὲν πρῶτον τὰς τῶν ταύρων ζεύγλας περιέλειχε, λαθὼν δὲ κατὰ μικρόν, ἐπειδὴ καθῆκε τὸν αὐχένα, ἀνασπᾶν μὴ δυνάμενος, ἐπὶ τὴν ἄρουραν τὸ ἄροτρον ἔσυρεν. Ὁ δὲ ἀρότης ἐπανελθὼν καὶ θεασάμενος αὐτὸν ἔλεγεν· "Εἴθε γὰρ, ὦ κακὴ κεφαλή, καταλιπὼν τὰς ἁρπαγὰς καὶ τὸ ἀδικεῖν ἐπὶ τὸ γεωπονεῖν τραπείης."

Οὕτως οἱ πονηροὶ τῶν ἀνθρώπων, κἂν χρηστότητα ἐπαγγέλλωνται, διὰ τὸν τρόπον οὐ πιστεύονται.

Στα νέα Ελληνικά[Επεξεργασία]

(Να διευκρινιστεί οτι αρότης δέν είναι το ίδιο με αγρότης. "Αρότης" παράγεται απο το ρήμα αρόω =οργώνω).

Ένας ζευγολάτης έλυσε τα βόδια απο το ζυγό του αρότρου, άφησε το ζυγό καταγής κ πήγε να ποτίσει τα βόδια κ να πάρει νερό. Εκείνη την ώρα ένας πεινασμένος λύκος βρήκε το αφημένο άροτρο, κ πήγε να φάει τα πέτσινα λουριά του ζυγού. Καθώς πάσχιζε να φάει τα λουριά, χώθηκε ο λαιμόςτου μέσα στη ζεύγλα κ δέν μπορούσε να βγεί, κ έτσι, προσπαθώντας να ξεμπλέξει, άρχισε να τραβάει το άροτρο. Αστείο θέαμα, αλήθεια, λύκος να τραβάει άροτρο! Εκείνη την ώρα ήρθε κ ο ζευγολάτης, τον είδε κ είπε: "Μακάρι να γινότανε, ρε κάθαρμα, να παρατούσες τις αρπαγές κ τις αδικίες κ να στρεφόσουν στην καλλιέργεια της γής!"

Ο λύκος είναι το σύμβολο του κακού. Η αγροτική εργασία είναι το σύμβολο κάθε τίμιας εργασίας. Ο μόνος τρόπος να γίνει κάποιος καλός είναι να επιδοθεί στην τίμια εργασία. Αλλιώς, όσο κι άν καταπιέζει τις τάσεις του προς το κακό, οι κακές τάσεις θα υπερισχύσουν. Όταν όμως ο κακός άνθρωπος καταπιάνεται με τίμια εργασία, είναι μόνο ένα αστείο της τύχης, όπως συνέβη κ ο λύκος να σέρνει άροτρο. Με τον ίδιο τρόπο, μπορεί ένας στρατιώτης που μόνο τεμπελιάζει κ τυραννάει τους νέους, να πιάσει να κάνει κάποια δουλειά (το έχω δεί αυτό: πήγε στα μαγειρεία να σκουπίζει, να πλένει κ να βοηθάει τους μάγειρες, αλλα γιατί; για να μήν πάει να κάνει βολή. Μπορεί ακόμη να δεί κανείς έναν κακό μαθητή να μελετάει, ο οποίος γενικά δέν ασχολείται ποτέ με το μάθημα αλλα μόνο με την παρενόχληση του καθηγητή κ των συμμαθητώντου. Κάτι τέτοια είναι σάν τον λύκο που έτυχε να ζευτεί στο άροτρο. Ο κακός άνθρωπος παραμένει κακός, επειδή δέν καταπιάνεται στα σοβαρά με καμιά αληθινά χρήσιμη εργασία.