Αισώπου Μύθοι/Ανδροφόνος

Από Βικιθήκη
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτησηἈνδροφόνοςἌνθρωπόν τις ἀποκτείνας ὑπὸ τῶν ἐκείνου συγγενῶν ἐδιώκετο· γενόμενος δὲ κατὰ τὸν Νεῖλον ποταμόν, λύκου αὐτῷ ἀπαντήσαντος, φοβηθεὶς ἀνέβη ἐπὶ δένδρου τῷ ποταμῷ παρακειμένου καὶ ἐκεῖ ἐκρύπτετο. Θεασάμενος δὲ ἐνταῦθα δράκοντα κατ' αὐτοῦ διαιρόμενον, ἑαυτὸν εἰς τὸν ποταμὸν καθῆκεν· ἐν δὲ τῷ ποταμῷ κροκόδειλος αὐτὸν κατεθοινήσατο.

Ὁ λόγος δηλοῖ ὅτι τοῖς ἐναγέσι τῶν ἀνθρώπων οὔτε γῆς, οὔτε ἀέρος, οὔτε ὕδατος στοιχεῖον ἀσφαλές ἐστι.

Στα νέα Ελληνικά[Επεξεργασία]

Ένας άνθρωπος που διέπραξε ανθρωποκτονία, καθώς τον έψαχναν οι συγγενείς του θύματος για να τον εκδικηθούν, κατέφυγε κοντά στο Νείλο ποταμό. Εκεί είδε έναν λύκο· φοβήθηκε κ ανέβηκε σε ένα δέντρο στην όχθη του ποταμού (εκεί ήταν ασφαλής, γιατί ο λύκος δέν μπορεί να ανεβεί σε δέντρο). Στο δέντρο επάνω όμως είδε ένα φίδι που ερχόταν εναντίοντου· τότε, για να γλυτώσει, βούτηξε στο ποτάμι. Αλλα στο ποτάμι τον άρπαξε ένας κροκόδειλος κ τον έφαγε.

Ο άνθρωπος που μιαίνεται απο τον φόνο, καταδιώκεται απο τους ανθρώπους αλλα κ απο τη γή (λύκος), κ απο τον αέρα (φίδι στο δέντρο) κ απο το νερό (κροκόδειλος): όλα τα στοιχεία της φύσης κυνηγούν έναν τέτοιο άνθρωπο μέχρι που να πληρώσει για το κακό που διέπραξε. Ο μύθος αυτός φαίνεται πως έχει αιγυπτιακή προέλευση. Στην Παλαιά Διαθήκη η ιστορία είναι πολύ διαφορετική: ο ανθρωποκτόνος Κάιν δέν μπορεί να πληγεί διότι ανταποδίδει επταπλάσια, ο δέ απόγονος αυτού ο Λάμεχ ανταποδίδει εβδομηκοντάκις επταπλάσια!