Συμφωνία του Μονάχου

Από Βικιθήκη
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συμφωνία του Μονάχου
μεταφράστηκε από συντάκτες της Βικιθήκης


Συμφωνία του Μονάχου, 29 Σεπτεμβρίου 1938

Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία, λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία, η οποία έχει ήδη επιτευχθεί κατ 'αρχήν για την εκχώρηση στη Γερμανία της περιοχής των Γερμανών Σουδητών, συμφώνησαν στους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις που διέπουν την εν λόγω εκχώρηση και τα επακόλουθα μέτρα επ 'αυτών, και από την παρούσα συμφωνία καθίστανται η καθεμία οι ίδιες υπεύθυνες για τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν την εκπλήρωσή τους:

(1) Η εκκένωση θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου.

(2) Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία συμφωνούν ότι η εκκένωση της περιοχής θα ολοκληρωθεί έως την 10η Οκτωβρίου, χωρίς να έχουν καταστραφεί οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, και ότι η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας θα είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της εκκένωσης, χωρίς βλάβη στις εν λόγω εγκαταστάσεις.

(3) Οι όροι που διέπουν την εκκένωση θα καθοριστούν λεπτομερώς από μια διεθνή επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Γερμανίας, του Ηνωμένο Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Τσεχοσλοβακίας.

(4) Η κατοχή κατά τα στάδια της κυρίως γερμανικής περιοχής από τα γερμανικά στρατεύματα θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου. Οι τέσσερις περιοχές που σημειώνονται στο συνημμένο χάρτη θα καταληφθούν από τα γερμανικά στρατεύματα με την ακόλουθη σειρά:

Το έδαφος που σημειώνεται ως Αρ. I την 1η και 2 Οκτωβρίου. Το έδαφος που σημειώνονται ως Αρ. ΙΙ στις 2 και 3 Οκτωβρίου. Το έδαφος που σημειώνονται ως Αρ. ΙΙΙ στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου. Το έδαφος που σημειώνονται ως Αρ. IV στις 6 και 7 Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο έδαφος με κυρίαρχο τον γερμανικό χαρακτήρα θα βεβαιωθεί από την προαναφερθείσα διεθνή επιτροπή το συντομότερο δυνατό και θα καταληφθεί από τα γερμανικά στρατεύματα ως τις 10 Οκτωβρίου.

(5) Η διεθνής επιτροπή που αναφέρεται στην παράγραφο 3, θα καθορίσει τα εδάφη στα οποία θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα. Αυτά τα εδάφη θα καταληφθούν από διεθνείς οργανισμούς μέχρι το δημοψήφισμα να έχει ολοκληρωθεί. Η ίδια επιτροπή θα καθορίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, λαμβάνοντας ως βάση τις συνθήκες του δημοψηφίσματος στο Σάαρ. Η επιτροπή θα καθορίσει επίσης μια ημερομηνία, το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου, κατά την οποία θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

(6) Ο τελικός καθορισμός των συνόρων θα πραγματοποιηθεί από τη διεθνή επιτροπή. Η επιτροπή θα έχει επίσης το δικαίωμα να προβαίνει σε συστάσεις προς τις τέσσερις Δυνάμεις, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία, σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, για μικρές τροποποιήσεις στον αυστηρά εθνογραφικό καθορισμό των ζωνών που θα μεταφερθούν χωρίς δημοψήφισμα.

(7) Θα υπάρχει δικαίωμα επιλογής [μετακίνησης] εντός και εκτός των μεταβιβαζόμενων εδαφών, επιλογής που θα ασκηθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της παρούσας συμφωνίας. Μια Γερμανο-Τσεχοσλοβάκικη Επιτροπή θα καθορίσει τις λεπτομέρειες της επιλογής, θα εξετάσει τρόπους για τη διευκόλυνση της μεταφοράς του πληθυσμού και θα επίλυση ζητήματα αρχής που απορρέουν από την εν λόγω μεταβίβαση.

(8) Η Κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας εντός προθεσμίας τεσσάρων εβδομάδων από την ημερομηνία ανακοίνωσης της παρούσας συμφωνίας θα αποδεσμεύσει από τις στρατιωτικές και αστυνομικές της δυνάμεις οποιουσδήποτε Σουδητούς Γερμανούς που μπορεί να επιθυμούν να αποδεσμευθούν, και η Κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας εντός της ίδιας περιόδου θα απελευθερώσει τους Σουδητούς Γερμανούς κρατουμένους οι οποίοι εκτίουν ποινές φυλάκισης για πολιτικά αδικήματα.

Μόναχο, 29 Σεπτεμβρίου 1938.

Αδόλφος Χίτλερ, Νέβιλ Τσάμπερλαιν, Εντουάρ Νταλαντιέ, Μπενίτο Μουσολίνι.


Παράρτημα του Συμφώνου του Μονάχου[Επεξεργασία]

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της ΑΥΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΤΟΣ στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλική Κυβέρνηση έχουν συνάψει την παραπάνω συμφωνία με βάση το ότι δεσμεύονται από την προσφορά, που περιέχεται στην παράγραφο 6 των αγγλογαλλικών προτάσεων της 19 Σεπτεμβρίου, σχετικά με μια διεθνή εγγύηση των νέων συνόρων του κράτους της Τσεχοσλοβακίας κατά απρόκλητης επιθετικότητας. Όταν το ζήτημα των Πολωνικών και της Ουγγρικών μειονοτήτων στην Τσεχοσλοβακία έχει διευθετηθεί, η Γερμανία και η Ιταλία από την πλευρά τους θα δώσουν εγγύηση στην Τσεχοσλοβακία.

Μόναχο, 29 Σεπτεμβρίου 1938.

Αδόλφος Χίτλερ, Νέβιλ Τσάμπερλαιν, Εντουάρ Νταλαντιέ, Μπενίτο Μουσολίνι.