Συζήτηση:Γιάννης Σκαρίμπας
Προσθήκη θέματοςΕμφάνιση
Τελευταίο σχόλιο: πριν από 19 έτη από Dada
Προσοχή! Τα έργα του Σκαρίμπα ΔΕΝ είναι ελεύθερα, αλλά καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα. --Geraki 11:59, 12 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)
- Τί ακριβώς ισχύσει σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα? (50 χρόνια μετά θάνατον?) Πάντως τα κείμενα που ανέβασα υπάρχουν σε διάφορες ιστοσελίδες. --Dada 15:05, 12 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)
- Στην αμερικάνικη νομοθεσία ισχύει το 70 χρόνια μετά θάνατον (όσοι εχουν πεθάνει ως και το 1935) όμως καθώς ο πολύς ο κόσμος θέλει το ίδιο το βιβλίο τυπομένο πολλοί αφήνουν σε ηλεκτρονική μορφή ελευθερία. γενικά αν είναι λιγότερα χρόνια από τον θάνατο ή ακόμα και αν είναι ζωντανός (στην δεύτερη περίπτωση ίσως είναι και καλύτερα) δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανέβει το κείμενο απλά είναι ποιο μπερδεμένα. επιπλέον οι μή κερδοσκοπικοί οργανισμοί με εκπαιδευτικό σκοπό (η βικιπαίδεια είναι αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει επίσημη αναγνώριση από την ελλάδα με δεδομένο ότι είμαστε τα ζώα μου αργά. έχουν ευνοηκές ρυθμίσεις (με την προϋπόθση πάντα ότι δεν πουλάνε και δεν βγάζουν κέρδος με διαφημίσεις αλλά μόνο με δωρεές καλύπτονται οικονομικά) από την ελληνική νομοθεσία. Η βικιπαίδεια ούτε διαφημίσεις βάζει ούτε πουλάει τα κείμενα ούτε ζητάει συνδρομές αλλά μόνο δωρεές (ο δωρητής δεν έχει κανενός είδους όφελος.) --Lucinos 08:46, 13 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)
- Η ελληνική νομοθεσία λέει 70 χρόνια μετά θάνατον. Καμμία νομοθεσία δεν εξαιρεί την ηλεκτρονική μορφή. Στην Ελλάδα απλώς δεν τα κυνηγούν πολύ όχι επειδή δεν είναι παράνομο αλλά δεν είναι πολλά τα διαφυγόντα κέρδη (μικρή διάδοση του ιντερνετ) και είναι δύσκολο να κυνηγήσουν κάποιον συγκεκριμένα. Δοκίμασε όμως να δημοσιεύσεις κάτι δημοφιλές όπως π.χ. τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών και θα σε φάνε μέχρι να πατήσεις "Enter".
- Από εκεί και πέρα ενώ η Βικιπαίδεια δημοσιεύεται με την άδεια χρήσης GFDL, στην Βικιθήκη δημοσιεύονται έργα που είναι ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα (είναι δηλαδή public domain). Αυτά είναι δηλαδή έργα που ο δημιουργός τους έχει πεθάνει πριν από ΧΧ (50, 70 ή 100 χρόνια ανάλογα με την χώρα) ή δεν μπορούν να υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα [π.χ. δημόσια έγγραφα των ΗΠΑ (άλλες χώρες δεν έχουν ανάλογους νόμους)]. Το ότι είναι δημοσιευμένα και αλλού στο δίκτυο κάποια έργα δεν παύει να είναι παράνομο (δηλαδή αυτοί που τα ανέβασαν παρανόμησαν έστω κι αν δεν τους κυνηγά κανείς). Εδώ θα πρέπει να τηρήσουμε κατά γράμμα τον σκοπό δημιουργίας μιας τέτοιας βιβλιοθήκης: Δημιουργία μιας βιβλιοθήκης με έγγραφα ελεύθερα και όχι απλώς ότι μπορούμε να μαζέψουμε, ακόμη κι αν αυτά είναι δημοσιευμένα αλλού.
- Κάτι ακόμη: Το "εκπαιδευτικοί σκοποί" είτε στον αμερικάνικο είτε στον ελληνικό νόμο, διευκρινίζει συγκεκριμένα ότι αφορά διανομή του κειμένο από κάποιον καθηγητή στους μαθητές του για τον σκοπό κάποιου μαθήματος ή εξετάσεων και μόνο αυτό. Το ότι η Βικιπαίδεια είναι εγκυκλοπαίδεια και μπορεί να ειπωθεί ότι οι εγκυκλοπαίδειες χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση δεν σημαίνει ότι έχει εκπαιδευτικό σκοπό. Θα μπορούσε να πωληθεί ή κάποια κομμάτια της να διανεμηθούν ξεχωριστά όχι για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά εμπορικά. Άλλωστε και η άδεια χρήσης αναφέρει πολύ συγκεκριμένα "για οποιονδήποτε σκοπό". (Όλα αυτά αφορούν την Βικιπαίδεια, αφού όπως είπαμε στην Βικιθήκη βάζουμε μόνο ελεύθερα κείμενα.)
--Geraki 13:00, 13 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)
- οπότε θα πρέπει τα συγκεκριμένα έργα του Εμπειρίκου και του Σκαρίμπα να διαγραφούν... --Dada 13:46, 13 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)