ραχωρείται από αυτό στο Λ.Α.Θ. για τη στέγασή του.
5.α. Η προβλεπόμενη από τα δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 9 του άρθρου 9 του ν. 2273/1994 (ΦΕΚ 233 Α΄) δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (Ε.Κε.Βι) επεκτείνεται και σε μόνιμους υπαλλήλους άλλων Υπουργείων ή κρατικών νομικών προσώπων. Στην τελευταία περίπτωση η απόσπαση πραγματοποιείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, μετά από γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου και εφόσον οι ίδιοι οι υπάλληλοι το επιθυμούν.
β. Στο άρθρο 9 του ν. 2273/1994 (ΦΕΚ 293 Α΄) προστίθενται νέες παράγραφοι 10 και 11, οι δε υφιστάμενες παράγραφοι 10 και 11 αναριθμούνται σε 12 και 13 ως εξής:
"10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορούν να ιδρύονται Κέντρα και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης μετά από Πρόταση του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.Κε.Βι) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών του στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης στα επαγγέλματα του βιβλίου. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής, τον αριθμό των εισακτέων, το διδακτικό προσωπικό, η σχέση του πτυχίου με πτυχία άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης, το πρόγραμμα σπουδών τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια."
"11. Μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, επιτρέπεται στα Ε.Κε.Βι., για την εκπλήρωση του σκοπού του, να συστήνει ή να συμμετέχει σε εταιρείες, κοινοπραξίες οποιασδήποτε μορφής, σε νομικά πρόσωπα, σε φορείς και επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και να συνάπτει προγραμματικές ή άλλες συμβάσεις με ελληνικούς ή ξένους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα."
6.α. Οι εκδότες ή οι συγγραφείς, όταν δεν υπάρχει εκδότης, υποχρεούνται να καταθέτουν τέσσερα αντίτυπα κάθε είδους εντύπων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας από τα οποία τα δύο αντίτυπα για την Εθνική Βιβλιοθήκη, το ένα για τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και το ένα για τα Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Η υποχρέωση κατάθεσης αφορά και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις.
β. Οι βιβλιοδέτες έχουν αυτοτελή υποχρέωση κατάθεσης ενός αντιτύπου στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Η κατάθεση αυτή συνοδεύεται με δήλωση του βιβλιοδέτη για τον αριθμό των βιβλιοθετημένων από αυτόν αντιτύπων.
γ. Σε περίπτωση διαδοχικών εκδόσεων ή ανατυπώσεων του ίδιου εντύπου η υποχρέωση προς κατάθεση αναφέρεται σε κάθε έκδοση ή ανατύπωση. Σε περίπτωση ύπαρξης κοινής και πολυτελούς έκδοσης, η υποχρέωση για κατάθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας αφορά ένα αντίτυπο της κοινής και ένα της πολυτελούς έκδοσης.
δ. Η κατάθεση πρέπει να γίνεται σε ένα (1) μήνα από την κυκλοφορία του εντύπου και αποδεικνύεται με απόδειξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, που εκδίδεται από ειδικά αριθμημένο διπλότυπο βιβλίο, που τηρείται από αυτήν. Στην απόδειξη σημειώνεται ο αριθμός καταχώρισης στο παραπάνω βιβλίο. ο οποίος αναγράφεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου που κατατίθεται και εκδίδεται.
ε. Η κατάθεση των αντιτύπων των εντύπων κατά τα προηγούμενα εδάφια της παραγράφου αυτής συνιστά προϋπόθεση για την ένταξη των ενδιαφερόμενων φορέων σε προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού και γενικότερα του Δημοσίου. Η µη κατάθεση αντιτύπου και της δήλωσης του στοιχείου β΄ συνιστά παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
στ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού μπορούν να ορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες που αφορούν την κατάθεση αντιτύπων στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
ζ. Οι διατάξεις του ν. 880/1943 (ΦΕΚ 362 Α΄) καταργούνται,
1.α. Ιδρύονται νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την Επωνυμία "Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης" (Ε.Μ.Σ.Τ.), με έδρα την Αθήνα και Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κ.Μ.Σ.Τ.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
β. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που στο εξής θα αποκαλούνται Μουσεία, λειτουργούν χάριν του δημόσιου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο, εφόσον δεν ορίζεται ειδικότερα στις διατάξεις του παρόντος. Οι επωνυμίες των Μουσείων μπορεί, όπου είναι αναγκαίο, να μεταφράζονται πιστά σε ξένη γλώσσα και να προστίθενται σε αυτές ο προσδιορισμός "Αθηνών" ή "Θεσσαλονίκης", αντίστοιχα.
γ. Στους σκοπούς των ιδρυόμενων Μουσείων περιλαμβάνονται: αα) η διάσωση και ανάδειξη έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, τα οποία ανήκουν στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης και έργων διαφόρων τάσεων της συγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, ελληνικής και ξένης με πρωτοποριακό και πειραματικό χαρακτήρα, ββ) η προαγωγή της αισθητικής καλλιέργειας και της καλλιτεχνικής παιδείας του κοινού, γγ) η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας σε θέματα ιστορίας και θεωρίας της σύγχρονης τέχνης και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, δδ) η εξυπηρέτηση της εξειδίκευσης στη μουσειολογία ιστορικών και θεωρητικών της τέχνης.
Οι σκοποί των Μουσείων εκπληρώνονται ιδίως µε:
I. Τη συγκρότηση συλλογών ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών και εγκαταστάσεων με πολυμέσα. σχεδίων και χαρακτικών. φωτογραφίας, βίντεο τέχνης και έργων τέχνης με σύγχρονα οπτικοακουστικά και άλλα τεχνολογικά μέσα σπανίων εκδόσεων τέχνης, αντικειμένων βιομηχανικού σχεδιασμού και άλλων συναφών αντικειμένων.
II. Τη φύλαξη και συντήρηση των συλλογών, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μουσειολογικές προδιαγραφές.
III. Την αρχειοθέτηση και τεκμηρίωση των συλλογών με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων.
IV. Την έκθεση σε μόνιμη βάση των συλλόγων, σύμφωνα με επιστημονικές μεθοδολογίες.
V. Την έρευνα και δημοσίευση μελετών, βιβλίων και καταλόγων σχετικών με τις συλλογές ή τις εκθέσεις.
VI. Τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων αυτοτελώς ή σε συνδιοργάνωση µε έγκυρα Μουσεία και Κέντρα Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
VII. Τη δημιουργία νέων έργων μετά από παραγγελία.