του Δ.Σ. και ένα σύμβουλο, που ορίζεται από Δ.Σ..
ζ. Η Εταιρεία διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο. το οποίο ορίζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού με τριετή θητεία, η οποία παρατείνεται μέχρι το διορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου. Μέλη του Δ.Σ. ορίζονται άτομα με ιδιαίτερη επιστημονική γνώση και επαγγελματική εμπειρία σχετική με το σκοπό και τις δράσεις της εταιρείας. Με την πράξη διορισμού καθορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του συμβουλίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας.
Η ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.
Η αποζημίωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και η αμοιβή του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.
η. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση από το Διοικητικό του Συμβούλιο. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης είναι ο Πρόεδρος του Τ.Α.Π., αναπληρούμενος από τον Αντιπρόεδρο. Το διοικητικό συμβούλιο του Τ.Α.Π. ασκεί στη Γενική Συνέλευση όλα τα δικαιώματα ψήφου και τα λοιπά δικαιώματα του Ταμείου, ως αποκλειστικού μετόχου της Εταιρείας.
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται κατά πλειοψηφία σε περίπτωση δε ισοψηφίας υπερισχύει η γνώμη του Προέδρου.
Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία με πέντε (5) τουλάχιστον μέλη του Δ.Σ. του Τ.Α.Π..
θ. Η εποπτεία της Εταιρείας για θέματα που ρυθμίζονται με τον παρόντα νόμο ασκείται από τον Υπουργό Πολιτισμού. ενώ αυτή που προβλέπεται από τις γενικές διατάξεις περί Α.Ε. ασκείται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.
ι. Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται με το καταστατικό, ισχύουν οι διατάξεις του κ.ν. 2190/1920. όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.
ια. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού καταρτίζεται το καταστατικό της Εταιρείας και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
3. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και επωνυμία "Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων". που εποπτεύεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και στη συνέχεια αναφέρεται ως Ε.Κ.Β.Μ Μ.. Το Ε.Κ.Β.Μ.Μ μπορεί να στεγάζεται και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ρυθμίζονται τα σχετικά με τη στέγαση και τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. και της οικείας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
α. Σκοπός του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στους τομείς της μουσειολογίας και μουσειογραφίας, της αποκατάστασης, συντήρησης, ανάδειξης και μελέτης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χώρων, μνημείων και έργων, κινητών και ακινήτων.
Στο σκοπό αυτόν περιλαμβάνεται ιδίως:
I. Η διοργάνωση σεμιναρίων και κύκλων μαθημάτων.
II. Η χορήγηση υποτροφιών για την εκπόνηση επιστημονικών μελετών η τη συμμετοχή σε προγράμματα και δραστηριότητες του Ε.Κ.Β.Μ.Μ..
III. Η συμμετοχή σε εθνικά ή διεθνή προγράμματα επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
IV. Η συμμετοχή σε επιστημονικές εν γένει δραστηριότητες και αποστολές διεθνών οργανισμών.
V. Η εκπόνηση και δημοσίευση επιστημονικών μελετών. καθώς και κάθε άλλη πρόσφορη επιστημονική διαδικασία.
β. Πόροι του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. είναι:
I. Η κρατική επιχορήγηση.
II. Ετήσια επιχορήγηση από τις πιστώσεις του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του τελευταίου.
III. Έσοδα προερχόμενα από εκδηλώσεις και παραγωγές.
IV. Εισφορές, δωρεές, χορηγίες, επιχορηγήσεις. κληρονομιές, κληροδοσίες, καταπιστεύματα και κάθε άλλο έσοδο από κρατική ή ιδιωτική πηγή, ενισχύσεις και επιχορηγήσεις από την ΟΥΝΕΣΚΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
V. Έσοδα από επενδύσεις χρηματικών κεφαλαίων και εκµετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.
VI. Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.
γ. Το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. απολαμβάνει όλα τα διοικητικά, δικονομικά και ουσιαστικά προνόμια του Δημοσίου που προβλέπονται στο κ.δ. 26.7/10.8.1944. Ο Υπουργός Πολιτισμού μπορεί να διατάσσει έλεγχο της διαχείρισης του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. με ορκωτούς ελεγκτές και με κάθε πρόσφορο μέσο. Αντίγραφα της έκθεσης υποβάλλεται στον ίδιο και τον Υπουργό Οικονομικών,
δ. Το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. διοικείται από επταμελές συμβούλιο διοριζόμενο για τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και απαρτίζεται από:
I. Έναν καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή Α.Ε.Ι. με ειδίκευση στη Βυζαντινή Αρχαιολογία, ως Πρόεδρο, αναπληρούμενο από καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή ή επίκουρο καθηγητή της ίδιας ειδικότητας.
II. Έναν καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή Αρχιτεκτονικής Α.Ε.Ι. αναπληρούμενο από καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή ή επίκουρο καθηγητή του ίδιου αντικειμένου.
III. Έναν ειδικό επιστήμονα με γνωστικό αντικείμενο συναφές προς τους σκοπούς του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. αναπληρούμενο από άλλο πρόσωπο με την ίδια ιδιότητα.
IV. Τον Προϊστάμενο της Διευθύνσεως Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού αναπληρούμενο από το νόμιμο αναπληρωτή του
V. Τον Προϊστάμενο της Διευθύνσεως Αναστηλώσεως Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, αναπληρούμενο από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού.
VI. Δύο αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού με ειδικές γνώσεις ή ειδική εμπειρία, αναπληρούμενους από πρόσωπα με την ίδια ιδιότητα. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης από µέλος της θητείας του ο Υπουργός Πολιτισμού διορίζει αντικαταστάτη, ο οποίος διανύει το υπόλοιπο της θητείας. Τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, απουσιάζοντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει ένα από τα ανωτέρω κατά σειρά αναφερόμενα μέλη. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. και να ορισθούν έως πέντε (5) νέα μέλη ως εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης ή άλλων διεθνών οργανισμών. Εφόσον οι διεθνείς αυτοί οργανισμοί μετέχουν