Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σελίδα:ΦΕΚ Α 271 - 24.12.1997.pdf/15

Από Βικιθήκη
Η σελίδα αυτή έχει ελεγχθεί για πιθανά λάθη.
9375
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

και τους πόρους που αποκτά κατά τη λειτουργία του.

ε. Οι πόροι του ΦΕΣΤΙΒΑΛ είναι:

I. Η ετήσια επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, για την οποία θα υπάρχει σχετική ειδική πρόβλεψη στον ετήσιο προϋπολογισμό του.

II. Ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς, επιχορηγήσεις δημόσιων ή μη φορέων και οργανισμών έσοδα, από τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, χορηγίες, έσοδα από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων, από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, καταπιστεύματα, καθώς και κάθε είδους κοινωνικοί πόροι.

III. Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ έχει όλα τα δικονομικά και ουσιαστικά προνόμια του Δημοσίου, που προβλέπονται από το από 26.7/10.8.1994 κ.δ. ή από άλλες διατάξεις.

στ. Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ υποβάλλει στον Υπουργό Πολιτισμού, οποτεδήποτε ο τελευταίος το ζητήσει, κάθε στοιχείο σχετικά με την πορεία των εργασιών και την πραγματοποίηση του σκοπού του.

ζ. Ο τακτικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης και του ισολογισμού του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ασκείται από δύο ορκωτούς ελεγκτές που ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές, από το Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών μέχρι την έναρξη της διαχειριστικής χρήσης του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και ελέγχουν τη νομιμότητα της οικονομικής διαχείρισης και του ισολογισμού.

Η διαχειριστική χρήση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Ειδικά η πρώτη χρήση λήγει την 31η Δεκεμβρίου 1997.

Στο τέλος κάθε χρήσης το Δ.Σ. κλείνει τους λογαριασμούς, κάνει απογραφή της περιουσίας και καταρτίζει τον ετήσιο ισολογισμό κατά τις κείμενες διατάξεις, τον οποίο υποβάλλει προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση. Ο ισολογισμός δημοσιεύεται και υποβάλλεται για έγκριση στον Υπουργό Πολιτισμού, συνοδευόμενος από έκθεση του Δ.Σ. και από πιστοποιητικό των ελεγκτών, κατά τις διατάξεις του άρθρου 43 του κ.ν. 2190/1920.

η. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού εγκρίνεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με την οργάνωση και λειτουργία του.

Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του νομικού προσώπου που ιδρύεται με τον παρόντα νόμο, θεσπίζονται ειδικές ρυθμίσεις, όσον αφορά τα τηρούμενα από αυτό βιβλία και στοιχεία, τις διαδικασίες ελέγχων και τις άλλες σχετικές υποχρεώσεις.

θ. Ι. Τα θέματα διοργάνωσης του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ καθορίζονται από τους κανονισμούς διεξαγωγής τους που καταρτίζονται από το ΦΕΣΤΙΒΑΛ και εγκρίνονται από τον Υπουργό Πολιτισμού.

II. Τα βραβεία του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ είναι ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ο ΑΡΓΥΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.

ΙΙΙ. Ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, που συγκροτείται κάθε, φορά διορίζεται υποχρεωτικά από το Διευθυντή του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και ένας Έλληνας υπήκοος που ασχολείται επαγγελματικά με τον κινηματογράφο.

ι. Όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και όλη η περιουσία, που έχουν αποκτηθεί στο παρελθόν κατά τη διοργάνωση και λειτουργία του Φεστιβάλ, περιέρχονται στο νομικό πρόσωπο που ιδρύεται με τον παρόντα νόμο, χωρίς καμιά ειδικότερη διαδικασία ή διατύπωση και φορολογική ή άλλη επιβάρυνση.

Οι εκκρεμείς δίκες, αν υπάρχουν, συνεχίζονται από το νομικό πρόσωπο που ιδρύεται με το παρόν άρθρο.

Το προσωπικό του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ διατηρεί τα μισθολογικά, ασφαλιστικά ή άλλα δικαιώματά του και εντάσσεται σε προβλεπόμενες από τον εσωτερικό κανονισμό του ΦΕΣΤΙΒΑΛ θέσεις με απόφαση του Δ.Σ. του νομικού προσώπου που συνιστάται με το παρόν και εγκρίνεται από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Πολιτισμού. Με την κοινή αυτή υπουργική απόφαση ρυθμίζεται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

ια. Τα άρθρα 40 ως και 33 του ν. 1597/1986 καταργούνται.

2. α. Ιδρύεται ως αυτοτελές τμήμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" (Μ.Κ.Θ.).

β. Σκοπός του Μ.Κ.Θ. είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της χώρας, Για την εκπλήρωση των σκοπών του Μ.Κ.Θ. οργανώνει ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους συναφείς φορείς και μεριμνά για τη μελέτη και τεκμηρίωση κάθε είδους υλικού σχετικού με την κινηματογραφική τέχνη.

Με προγραμματική σύμβαση, που καταρτίζεται μεταξύ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και κυρώνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ρυθμίζονται οι όροι της μεταξύ τους συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης του κινηματογραφικού υλικού, με στόχο την καλύτερη δυνατή συντήρηση και προβολή των συλλογών τους,

γ. Η κυριότητα ή άλλα δικαιώματα επί διαφόρων συλλογών κινηματογραφικών ειδών, κινηματογραφικών μηχανών και κινηματογραφικών εξαρτημάτων, προθηκών βιτρινών, εντύπων, βιβλίων, αφισών, γιγαντοαφισών κινηματογραφικού διαφημιστικού υλικού, φωτογραφιών κινηματογραφικών ταινιών, κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ, βιντεοκασετών, δίσκων και CDs μουσικής κινηματογράφου, μαγνητοταινιών, ιδιωτικών δημοσιευμάτων του "Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997" (Ο.Π.Π.Ε.Θ 97) που το απέκτησε για τη δημιουργία, συγκρότηση και λειτουργία του Μουσείου, περιέρχεται στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εκ του νόμου και χωρίς άλλη, διατύπωση,

δ. Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εποπτεύεται από επταμελή Διοικούσα Επιτροπή με τετραετή θητεία και διευθύνεται από το Διευθυντή.

αα) Η Διοικούσα Επιτροπή διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Ένα μέλος υποδεικνύεται από τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης. Με την πράξη διορισμου ορίζονται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Μουσείου.

Η θητεία της Διοικούσας Επιτροπής παρατείνεται μέχρι διορισμού νέας.

ββ) Η Διοικούσα Επιτροπή ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

I. Παρακολουθεί την επιστημονική και διοικητική λειτουργία του Μουσείου.