Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σελίδα:ΦΕΚ Α 233 - 27.12.1994.pdf/2

Από Βικιθήκη
Η σελίδα αυτή έχει ελεγχθεί για πιθανά λάθη.
4846
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

2. Σκοπός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι η µέσω της θεατρικής τέχνης προαγωγή της πνευματικής καλλιέργειας του λαού και η διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας. Για το σκοπό αυτόν αναπτύσσει, προάγει και διαδίδει τη θεατρική τέχνη ως πολιτιστικό, παιδαγωγικό, μορφωτικό και ψυχαγωγικό παράγοντα της κοινωνικής ζωής της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Στο σκοπό αυτόν περιλαμβάνεται ιδίως:

α, Η μελέτη, η έρευνα, η σκηνική διδασκαλία και η διάδοση στη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, του αρχαίου δράματος.

β. Η σκηνική διδασκαλία, προώθηση και ανάπτυξη της ελληνικής και κυρίως νεοελληνικής δραματουργίας της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και ολόκληρης της χώρας και του ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

γ. Η σκηνική παρουσίαση και ερμηνεία κλασικών έργων και η παρακολούθηση και σκηνική διδασκαλία σύγχρονων έργων τοι παγκόσμιου δραματολογίου.

δ. Η έρευνα, η αναζήτηση και ο πειραματισμός σε νέες μορφές θεάτρου και σκηνικής έκφρασης.

ε. Η πραγματοποίηση παραστάσεων για παιδιά και για νέους.

στ. Η παροχή θεατρικής εκπαίδευσης με τη δημιουργία δραματικής σχολής.

ζ. Η προώθηση των διεθνών θεατρικών ανταλλαγών παγκόσμιας θεατρικής συνεργασίας κυρίως στο χώρο των Βαλκανίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης και των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται ο απόδημος ελληνισμός.

η. Η δημιουργία προϋποθέσεων και κινήτρων για την ανάδειξη και ενθάρρυνση του θεατρικού δυναμικού της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και ολόκληρης της χώρας.

θ. Η πραγματοποίηση παραστάσεων όπερας σε συνεργασία µε τα μουσικά σύνολα της Θεσσαλονίκης µε το Δήμο και τους άλλους φορείς της πόλης.

3. Στο πλαίσιο του σκοπού τοι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αναπτύσσει κάθε είδους καλλιτεχνικές και πνευματικές δραστηριότητες σχετικὲς με τη θεατρική τέχνη, στη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και ολόκληρο το εξωτερικό, διατηρεί θίασο εκατό τουλάχιστον ηθοποιών, συνεργάζεται µε καλλιτεχνικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού με όρους και συμφωνίες που καταρτίζονται κατά περίπτωση, διοργανώνει περιοδείες στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό, ιδρύει μη κερδοσκοπικούς φορείς κάθε μορφής, που έχουν ως σκοπό τη μελέτη, έρευνα, τεκμηρίωση, εργαστηριακή πρακτική, εξάσκηση και σκηνική διδασκαλία του αρχαίου δράματος, διοργανώνει και συμμετέχει στη διοργάνωση κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, συζητήσεων, αναγνώσεων έργων, προβολών και γενικά πνευματικών εκδηλώσεων, προβαίνει στην εγγραφή και αναπαραγωγή σε υλικούς φορείς ήχου ή ήχου και εικόνας των παραστάσεων και των κάθε είδους εκδηλώσεών του, προβαίνει στην έκδοση βιβλίων, περιοδικών και εντύπων γενικά και αναθέτει τις σχετικές εργασίες και έργα σε τρίτους,

4. Η περιουσία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αποτελείται από την περιουσία τοι Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία "Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος" που καταργείται µε την παρ. 1 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 3

1. Όργανα διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που στο εξής θα αποκαλούνται "Θέατρα" και διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος και των επόμενων άρθρων είναι το διοικητικό συμβούλιο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

2. Η διοίκηση και η διαχείριση του Θεάτρου ασκείται από το Δ.Σ., το οποίο αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και πέντε συμβούλους. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα µέλη του Δ.Σ. διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ένα μέλος του προέρχεται και προτείνεται από το Δ.Σ. του σωματείου µε την επωνυμία "Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών". Δύο µέλη προτείνονται επίσης από το "Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών" και την "Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων". Καθένα από τα σωματεία αυτά υποδεικνύει τρία πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους και εξαιρετικώς προβεβλημένα στον επαγγελματικό τους χώρο για τις θέσεις αυτές και ο Υπουργός επιλέγει ένα από τους προτεινόμενους από το κάθε σωματείο. Τα υπόλοιπα τέσσερα µέλη είναι προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο ἡ νομικοί ἡ οικονομολόγοι. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συμπληρώνεται η σύνθεση του Δ.Σ., όταν µέλος εκπέσει ἡ αποχωρήσει ἡ µε οποιονδήποτε τρόπο χάσει την ιδιότητα πριν από τη λήξη της θητείας του. Αν το µέλος του Δ.Σ. που έχασε πρόωρα την Ιδιότητα αυτή είχε υποδειχθεί από ένα από τα πιο πάνω σωματεία, για τη συμπλήρωση της σύνθεσης ακολουθείται η ίδια διαδικασία υπόδειξης από το οικείο σωματείο.

Σε περίπτωση που οι πιο πάνω φορείς αρνούνται ή παραλείπουν παρά την πάροδο εύλογου χρόνου να αποδείξουν πρόσωπα για διορισμό, ο Υπουργός Πολιτισμού προχωρεί στη συμπλήρωση της σύνθεσης του Δ.Σ. κατά την κρίση του,

3. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται. Ειδικά η θητεία του πρώτου Δ.Σ. είναι τετραετής. Μέλος που διορίζεται σε αντικατάσταση άλλου, διανύει το υπόλοιπο της θητείας του προκατόχου του.

4. Η αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. για κάθε συνεδρίαση καθορίζεται µε την απόφαση διορισμού, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των νόμων 1256/1982 και 1505/1984

5. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί το Θέατρο δικαστικά και εξώδικα, συγκαλεί το Δ.Σ. και προεδρεύει των συνεδριάσεων του, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και εισηγείται τα θέματά της µόνος ή με τη σύμπραξη αρμόδιων μελών του Συμβουλίου ή ορίζει εισηγητή το σύμβουλο ο οποίος έχει την ευθύνη του σχετικού με το θέμα τομέα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. ασκεί πειθαρχική εξουσία σε πρώτο βαθμό στο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

6. Τον πρόεδρο απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος και σε κάθε περίπτωση ένας σύμβουλος που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ..

7. Το Δ.Σ. λαμβάνει κάθε απόφαση και ασκεί κάθε εξουσία για όλα γενικώς τα ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση και διαχείριση του Θεάτρου με εξαίρεση τα θέματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι άλλα όργανα που αναφέρονται στον παρόντα νόμο και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Θεάτρου. Και ενδεικτικά: