φών στέγασης ανάλογα µε τον πληθυσμό, τον όγκο του Υλικού και την προοπτική ανάπτυξής του ή άλλες σχετικές προδιαγραφές, στ) θέματα του Δικτύου Βιβλιοθηκών, ζ) συμμετοχή σε τοπικά, περιφερειακά ή άλλα δίκτυα σχετικά με την αποστολή τους, η) θέματα διαδανεισμού, θ) δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων µε άλλες βιβλιοθήκες και λοιπούς φορείς, ι) τυποποίηση μεθόδων και δεδομένων σύμφωνα µε εθνικούς και διεθνείς βιβλιοθηκονομικούς κανόνες, ια) σήμανση του Υλικού µε σφραγίδα ή άλλο πρόσφορο μέσο και ιβ) συνεργασία µε αντίστοιχους οργανισμούς της αλλοδαπής, καθώς και ιγ) κάθε άλλη δραστηριότητα που έχει σχέση µε το σκοπό της. Ειδικές ρυθμίσεις μπορούν να προβλέπονται από τον ΚΑ.Λ.ΒΙΒ. στα παραπάνω θέματα όταν πρόκειται για Δημόσια Βιβλιοθήκη τυφλών.
10. Με απόφαση του οικείου Ε.Σ., ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή ή Προϊσταμένου, καταρτίζεται ο "Εσωτερικός Οδηγός Λειτουργίας", με τον οποίο ρυθμίζεται, μέσα στο πλαίσιο που οριοθετεί ο ΚΑ.Λ.ΒΙΒ., η ειδικότερη διαδικαστική εσωτερική λειτουργία των υπηρεσιών κάθε Βιβλιοθήκης, των Παραρτημάτων και των Μονάδων που τυχόν διαθέτει, όπως: ωράριο λειτουργίας, προγραμματισμός κινητών μονάδων, ανταλλαγές Υλικού. ο Εσωτερικός Οδηγός Λειτουργίας κάθε Δημόσιας Βιβλιοθήκης εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
11. Οι αρμοδιότητες και ο σκοπός των Κεντρικών Βιβλιοθηκών καθορίζονται ειδικότερα από τον ΚΑ.Λ.ΒΙΒ. Οι Κεντρικές Βιβλιοθήκες µε πράξη του Ε.Σ. μπορούν να ιδρύουν Παραρτήματα και σταθερές ή κινητές Μονάδες σε προάστια και συνοικισμούς της πόλης που εδρεύουν, καθώς επίσης σε κωμοπόλεις, χωριά ή άλλα μέρη της περιφέρειάς τους. Οι σχετικές δαπάνες λειτουργίας καλύπτονται από τοπικούς οργανισμούς ή ιδιώτες ή επιχορηγήσεις μέσω προγραμμάτων. Αν επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό της Βιβλιοθήκης, η σχετική πράξη του Ε.Σ. εγκρίνεται προηγουμένως µε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
1.Πόροι των Δημοσίων Βιβλιοθηκών είναι:
α) Η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η ετήσια κρατική επιχορήγηση, η οποία εγγράφεται στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
β) Χρηματοδοτήσεις από άλλα Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ. ή δημόσιους φορείς και οργανισμούς ή από συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
γ) Κληρονομίες, κληροδοσίες, επιχορηγήσεις, χορηγίες ή δωρεές και κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
δ) Έσοδα από πωλήσεις εντύπων ή ηλεκτρονικών εκδόσεων, φωτοαντιγράφων, βιβλιογραφικού ή άλλου υλικού παραγωγής της Βιβλιοθήκης.
ε) Έσοδα από εκδηλώσεις (όπως εκθέσεις, διαλέξεις, συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις).
στ) Έσοδα από εισιτήρια εισόδου σε χώρους της Βιβλιοθήκης.
ζ) Έσοδα από εκμισθώσεις ακινήτων ιδιοκτησίας της και εν γένει πρόσοδοι από την περιουσία της.
η) Έσοδα από κινητές αξίες και από οποιαδήποτε άλλη πηγή και αιτία.
2. Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες στεγάζονται σε ιδιόκτητα ακίνητα.
3. Επιτρέπεται η στέγαση των Δημοσίων Βιβλιοθηκών και σε ακίνητα τα οποία είτε παραχωρούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατά χρήση και προς εξυπηρέτηση της αποστολής των βιβλιοθηκών είτε μισθώνονται. Πριν γίνει αποδεκτή η παραχώρηση της χρήσης ή πριν αρχίσει η νόμιμη διαδικασία για μίσθωση ακινήτου, το οικείο Ε.Σ. ζητά εγγράφως έγκριση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Στο σχετικό έγγραφο διατυπώνει και τη γνώμη του, αναφέροντας οπωσδήποτε τους όρους της παραχώρησης ή της μίσθωσης, την καταλληλότητα του κτιρίου σύμφωνα µε τα όσα ορίζονται στον ΚΑ.Λ.ΒΙΒ. και κάθε σχετικό θέμα. Το μίσθωμα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
1. Οι κατηγορίες προσωπικού και οι κλάδοι κατά κατηγορία των μόνιμων υπαλλήλων των Δημοσίων Βιβλιοθηκών ορίζονται ως εξής:
α) Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ). Κλάδοι:
αα) ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων
ββ) ΠΕ φιλοσοφικών Σχολών
γγ) ΠΕ Ιστορικών
β) Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).
Κλάδοι:
αα) ΤΕ Διοικητικός-Λογιστικός
ββ) ΤΕ Πληροφορικής
γγ) ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων
γ) Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).
Κλάδοι:
αα) ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων
ββ) ΔΕ Οδηγών
δ) Κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).
Κλάδοι:
αα) ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας
ββ) ΥΕ Φυλάκων-Νυχτοφυλάκων.
2. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού των Δημοσίων Βιβλιοθηκών που λειτουργούν ή ιδρύονται ανέρχονται σε επτά για κάθε Βιβλιοθήκη καισε δώδεκα για κάθε Κεντρική Βιβλιοθήκη. Στις περιπτώσεις που Δημόσια Βιβλιοθήκη έχει χαρακτηρισθεί ή χαρακτηρίζεται ως ιστορική, στις παραπάνω, κατά περίπτωση, θέσεις προστίθενται επιπλέον δύο. Οι θέσεις κατανέμονται στις ακόλουθες κατηγορίες και κλάδους:
ΑΑ) Σε κάθε Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη:
α) Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ).
Κλάδοι:
αα) ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων, θέσεις 2.
β) Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).
Κλάδοι:
αα) ΤΕ Διοικητικός-Λογιστικός, θέση 1
ββ) ΤΕ Πληροφορικής, θέση 1
γγ) ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων, θέσεις 2.
γ) Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Κλάδοι:
αα) ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, θέσεις 2
ββ) ΔΕ Οδηγών, θέσεις 2.
δ) Κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).
Κλάδοι:
αα) ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας, θέση 1
ββ) ΥΕ Φυλάκων-Νυκτοφυλάκων, θέση 1.