Νόμος της Επιδαύρου

Από Βικιθήκη

Τμήμα Α΄

Κεφάλαιον Α΄

'Περί Θρησκείας

§ α΄ Η επικρατούσα θρησκεία εις την Ελληνικής Επικράτειαν είναι η της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας· ανέχεται όμως η Διοίκησις της Ελλάδος πάσαν άλλην θρησκείαν, και αι τελεταί και ιεροπραγίαι εκάστης αυτών εκτελούνται ακωλύτως.


Τμήμα Β΄

Κεφ. Β΄

Περί των Πολιτικών Δικαιωμάτων των Ελλήνων'

§ β΄. Όσοι αυτόχθονες κάτοικοι της Επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν, εισίν Έλληνες, και απολαμβάνουσιν άνευ τινός διαφοράς όλων των πολιτικών δικαιωμάτων. Ομοίως Έλληνές εισι, και των αυτών δικαιωμάτων απολαμβάνουσιν, όσοι έξωθεν ελθόντες, και την Ελληνική φωνήν πάτριον έχοντες, και εις Χριστόν πιστεύοντες ζητήσωσι, παρρησιαζόμενοι εις τοπικην Ελληνικής Επαρχίας Αρχήν, να εγκαταριθμηθώσι δι’ αυτής εις τους πολίτας Έλληνας.

§ γ΄ Όσοι έξωθεν ελθόντες κατοικήσωσιν, ή παροικήσωσιν εις την Επικράτειαν της Ελλάδος, εισίν ίσοι με τους Έλληνας ενώπιον των Νόμων.

§δ΄ Όλοι οι Έλληνες είναι δεκτοί επίσης εις τα πολιτικά και στρατιωτικά, και εις όλας εν γένει τας τιμάς· δοτήν δε τούτων μόνη εκάστου η αξιότης.

§ ε΄ Η ιδιοκτησία, τιμή, και ασφάλεια εκάστου Έλληνος, και παντός ανθρώπου, εντός της Επικρατείας ευρισκομένου, είναι υπό την προστασίαν των Νόμων.

§ στ΄ ....\

§ η΄ Οι Έλληνες έχουσι το δικαίωμα να κοινοποιώσιν άλλως τε και δια των τύπων τας δοξασίας των, αλλά με τους ακολούθους τρεις όρους

   α΄ Να μη γίνεται λόγος κατά της χριστιανικής θρησκείας
   β΄ Να μην αντιβαίνωσιν εις τας κοινώς αποδδεγμένας αρχάς της ηθικής
   γ΄ Να αποφεύγωσι πάσαν προσωπικήν ύβριν.

§ θ΄ Εις την Ελληνικήν Επικράτειαν ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται άνθρωπος· αργυρώνητος δε παντός γένους, και πάσης θρησκείας, άμα πατήσας το Ελληνικόν έδαφος, είναι ελεύθερος, και από τον δεσπότην αυτού ακαταζήτητος.

§ ι΄ Κανένας δεν δύναται να βιασθή να διαφύγη το ανήκον κριτήριον.

§ ια΄...

§ ιβ΄ Η Διοίκησις πολιτογραφεί αλλοεθνείς κατά τους ακολούθους όρους

α΄ Να διατρίψωσι πέντε ολόκληρα έτη, και εις το διάστημα τούτο να μην αποδειχθώσι ποτέ εγκληματίαι, και να αποκτήσωσιν εντός του πενταετούς διαστήματος ακίνητα κτήματα εν τη Επικρατεία.
β΄ Τα μεγάλα ανδραγαθήματα, και αι σημαντικαί εκδουλεύσεις εις τας χρείας της Πατρίδος, ενούμεναι με την χρηστότητα των ηθών, είναι δικαιώματα ικανά εις πολιτογράφησιν.
§ ιγ΄Ο πολιτογραφούμενος απολαμβάνει αμέσως τα δικαιώματα, κατά τους §. Β΄και στ΄ και η΄, το δε δικαίωμα του Παραστάτου μετά δέκα έτη της πολιτογραφήσεως.