Διακήρυξη της Αθήνας του 1ου Συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς 2005

Από Βικιθήκη
Διακήρυξη της Αθήνας του 1ου Συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς 2005
Συγγραφέας:
Η Διακήρυξη της Αθήνας συντάχθηκε ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (29-30 Οκτωβρίου 2005).


Εμείς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, συγκεντρωθήκαμε στην Αθήνα, την 29 και 30 Οκτωβρίου 2005. Αναγνωρίσαμε ότι η κρίση την οποία διέρχεται η Ευρώπη δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτήν την κρίση. Αυτοί οι υπεύθυνοι είναι οι νεοφιλελεύθερες επιλογές, οι οποίες αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και είναι και οι πολιτικές που αποφασίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις. Οι επιλογές που γίνονται χρόνο με το χρόνο έχουν φέρει τις συνέπειες με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι σήμερα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άνθρωποι που υπήρξαν τα θύματα αυτών των πολιτικών είναι οι ίδιοι που αγωνίζονται και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Η Ευρώπη πρέπει να επανιδρυθεί και να βασίζεται στην ειρήνη, τη δημοκρατία και τον πλήρη σεβασμό στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και είναι και η ελπίδα μας. Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους.

Αυτή η δράση και η διακήρυξη αλληλεγγύης είναι επίσης μια έκκληση προς όλους ώστε να υπάρξει σύγκλιση των κινημάτων και των αριστερών πολιτικών δυνάμεων που αγωνίζονται να ανατρέψουν τις προτεραιότητες και να αλλάξουν τις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί ως τώρα.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα κόμματα-μέλη της δεσμεύονται να αγωνιστούν μαζί με τα κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα, τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις, για μια άλλη Ευρώπη που είναι εφικτή. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως όλες τις ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον πόλεμο και ειδικότερα υποστηρίζουμε το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Δεσμευόμαστε να εξαλείψουμε την τραγωδία τόσο της ανεργίας όσο και της επισφαλούς εργασίας. Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και υποστηρίζουμε τη δημιουργία προγραμμάτων υποστήριξης της απασχόλησης για νέες θέσεις εργασίας και μείωσης του χρόνου εργασίας τα οποία θα μετατρέψουν το εργασιακό περιβάλλον από επισφαλές και αβέβαιο σε ένα εργασιακό περιβάλλον σταθερής απασχόλησης με αξιοπρεπείς απολαβές. Συνεπώς, εμείς, ως Ευρωπαϊκή Αριστερά θα αναπτύξουμε τις δικές μας συγκεκριμένες προτάσεις. Υποστηρίζουμε όλες τις πολιτικές που αγωνίζονται για να σταματήσουν οι περικοπές των θέσεων εργασίας και, ταυτόχρονα, καταδικάζουμε τις εικονικές χρεοκοπίες και μεταφορές των επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε και να ξαναχτίσουμε το κράτος κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συντάξεων και να θέσουμε ως προτεραιότητα τη δια βίου εκπαίδευση. Απαιτούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, κατανομής και κατανάλωσης.

Αγωνιζόμαστε για την άμεση απόσυρση και κατάργηση της οδηγίας Μπολκεστάιν από τη Γενική Συμφωνία για το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες (GATS).

Η απορρύθμιση της εργασίας στην Ευρώπη και το κοινωνικό ντάμπινγκ στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Και οι δύο προσφέρουν κέρδη στις πολυεθνικές, αυξάνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων και πλήττουν κυρίως τις γυναίκες. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση μεταξύ της παραγωγής και της παροχής υπηρεσιών, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ίσους μισθούς για όλους και να ξεπεράσουμε τον αποκλεισμό των γυναικών από την επαγγελματική ζωή.

Αντί για τη μεταφορά των επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες προτείνουμε τη βελτίωση του χρόνου και των συνθηκών εργασίας, την πλήρη εφαρμογή των οικολογικών μέτρων στην παραγωγή και την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας και των αποδοχών. Βασική προϋπόθεση είναι μεγαλύτερη διαφάνεια και ενδυνάμωση της δημοκρατίας και ενίσχυση της δύναμης του εργάτη στους χώρους εργασίας. Μέσα από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και όχι ενάντια σε αυτά, μπορούμε να πετύχουμε έναν δίκαιο κόσμο.

Επιμένουμε σε έναν άμεσο επαναπροσανατολισμό του προϋπολογισμού και των οικονομικών πολιτικών της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δημοκρατικά ελεγχόμενη, θα έπρεπε να είναι στην υπηρεσία της απασχόλησης και μιας ανάπτυξης, η οποία θα ήταν πέρα από τις επιταγές της αγοράς προσανατολισμένη ιδιαίτερα στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ε.Ε. Απαιτούμε τη λήξη του Συμφώνου Σταθερότητας ενισχύοντας τις κοινωνικές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προωθούμε την ενδυνάμωση των δημόσιων υπηρεσιών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στις νεοφιλελεύθερες επιταγές που προάγουν την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό, η ενέργεια, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και το σύστημα υγείας. Τέτοιες βασικές υπηρεσίες δεν μπορούν να καθορίζονται από το κέρδος αλλά από τα επίπεδα ποιότητας που επιβάλλουν οι ίδιες οι ανάγκες του λαού. Εναντιωνόμαστε στις ισχύουσες μεταναστευτικές πολιτικές που καθορίζονται από τα αστυνομικά και αντιτρομοκρατικά μέτρα.

Τα πρόσφατα περιστατικά στην Λαμπεντούζα, το Άμστερνταμ και τη Μελίγια, τα περιστατικά των εκατοντάδων προσφύγων που θαλασσοπνίγονται στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Ιταλίας, οι αβάσταχτες συνθήκες των κέντρων κράτησης προσφύγων, όλα αυτά αποκαλύπτουν τη βαναυσότητα και τη χρεοκοπία της Ευρώπης-φρούριο. Μια νέα πολιτική βασισμένη στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τα ίσα εργασιακά δικαιώματα – μια από τις βασικές διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος στην Ευρώπη – πρέπει να χτιστεί με βάση τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και απαιτεί μια στρατηγική στήριξη της ανάπτυξης. Υποστηρίζουμε έναν κόσμο χωρίς πολέμους και απαιτούμε μια ευρωπαϊκή πολιτική για την ειρήνη, ενάντια στην στρατιωτικοποίηση και τη λογική των πολιτικών πολέμου των υπερδυνάμεων.

Αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης για την προώθηση της ειρήνης. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται μια επιθετική συμμαχία, η οποία διαταράσσει και θέτει σε αμφισβήτηση τον ρόλο του ΟΗΕ για τη διασφάλιση της ειρήνης και την καθιέρωση σχέσεων ειρήνης με όλες τις χώρες του κόσμου. Απευθυνόμαστε σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και ζητάμε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να αποσυρθούν από τον στρατιωτικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ και την κατάργηση των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ, στη σημερινή του μορφή, είναι απαράδεκτο και η απαίτηση για την κατάργησή του είναι απολύτως απαραίτητη.

Ο αφοπλισμός πρέπει να γίνει κεντρικό θέμα σε μια Ευρώπη που βασίζεται στην ειρήνη. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απαιτεί τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών σε εθνικό επίπεδο. Η Ευρώπη πρέπει να είναι μια ήπειρος χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής. Όλοι οι ευρωπαϊκοί στρατοί πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από το Ιράκ. Το κίνημα της ειρήνης δεν μπορεί να περιορίσει τη δράση του. Συντασσόμαστε πλήρως με τους στόχους του, όπως για παράδειγμα την ευαισθητοποίηση της κοινής για αλληλεγγύη απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και τις ισραηλινές φωνές ειρήνης. Δεν θα επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή χωρίς την πολιτική επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης, μια λύση που θα βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτή θα πρέπει να αποτελέσει ευρωπαϊκή προτεραιότητα εντός του πλαισίου για τον οδικό χάρτη καθώς και γκρέμισμα του τείχους της ντροπής και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Αντιτασσόμαστε στις αυταρχικές επιθέσεις εναντίον των πολιτικών ελευθεριών και των κοινωνικών, εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η εξωφρενική νομοθεσία, που έγινε αποδεκτή από τις κυβερνήσεις, είναι μια επίθεση εναντίον των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων που είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης δημοκρατικής πάλης. Θα παλέψουμε για να σταματήσουμε αυτή την επικίνδυνη τάση, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ασφάλεια με μέτρα εναντίον της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη!

Εμείς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, αφιερωνόμαστε πλήρως σε αυτήν την πρόκληση.

Το όραμά μας είναι ειρηνικό, σοσιαλιστικό, οικολογικό και ριζοσπαστικά δημοκρατικό.

Το όραμά μας είναι, επίσης, φεμινιστικό, βλέπει στην ισότητα των φύλων, στη δημοκρατία σε όλους τους τομείς της ζωής, γεγονός που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Το όραμά μας αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα στις προσωπικές-ατομικές επιλογές ζωής.

Το όραμά μας είναι διεθνιστικό και ανοίγει την Ευρώπη στον κόσμο και προωθεί τις πολιτιστικές ανταλλαγές, τη συνεργασία και μια νέα αλληλεγγύη. Το όραμά μας θεωρεί ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει λίκνο της ειρήνης.

Η αλλαγή είναι μία αναγκαιότητα. Υπάρχει βαθύ χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και στις πολιτικές ελίτ. Η νίκη του ΟΧΙ ενάντια στην Συνταγματική Συνθήκη εκφράζει το επίπεδο αυτής της αντίθεσης. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι εναντίον της Ευρώπης. Η πλειοψηφία ψήφισε κατά των φιλελεύθερων και αλαζονικών πολιτικών που έχουν επιφέρει αυτήν την κρίση σε καθημερινή βάση.

Σήμερα, η Συνθήκη είναι πολιτικά νεκρή. Αυτή είναι η βάση για έναν διευρυμένο διάλογο για το παρόν έτσι ώστε το μέλλον της Ευρώπης να είναι γόνιμο.. Συμμετέχουμε σε ένα ευρύ κίνημα πολιτών το οποίο θα παλέψει για ένα μανιφέστο ή μια χάρτα κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, που θα ταιριάζει με την Ευρώπη που θέλουμε.

Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη!

Υπογράφοντες[Επεξεργασία]

  • Άγιος Μαρίνος - Κομμουνιστική Επανίδρυση
  • Αυστρία - Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ)
  • Βέλγιο - Κομμουνιστικό Κόμμα (CPB)
  • Γαλλία - Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF)
  • Ελβετία - Κόμμα Εργασίας
  • Ελλάδα - Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ)
  • Εσθονία - Αριστερό Κόμμα (ELP)
  • Ισπανία - Ενωμένη Αριστερά, Κομμουνιστικό Κόμμα, Ενωμένη και Εναλλακτική Αριστερά της Καταλονίας
  • Ιταλία - Κομμουνιστική Επανίδρυση
  • Λουξεμβούργο - Η Αριστερά (Déi Lénk)
  • Ουγγαρία - Κόμμα Εργατών
  • Πορτογαλία - Αριστερό Μπλοκ (BE)
  • Ρουμανία - Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας (SAP)
  • Τσεχία - Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (SDS)

Πηγή[Επεξεργασία]