Βικιθήκη:AutoWikiBrowser

Από Βικιθήκη

Ο AutoWikiBrowser, συνήθως αναφέρεται ως AWB, είναι ένας ημιαυτόματος επεξεργαστής, ειδικευμένος στο λογισμικό MediaWiki και τα εγχειρήματα του Ιδρύματος Wikimedia, κυρίως για τη Βικιπαίδεια. Είναι σχεδιασμένος για την πλατφόρμα λειτουργικών συστημάτων της Microsoft. Σκοπός του είναι να εκτελεί επεξεργασίες ρουτίνας πιο γρήγορα και πιο απλά από ό,τι με τη συνηθισμένη χειροκίνητη επεξεργασία.

Στην πραγματικότητα είναι ένας ειδικά σχεδιασμένος φυλλομετρητής ο οποίος ανοίγει μια καινούρια σελίδα κάθε φορά που η προηγούμενη σώζεται. Με το άνοιγμα κάθε σελίδας προτείνει μια σειρά αλλαγών, κυρίως μορφοποίησης.

Ο κώδικας είναι γραμμένος σε γλώσσα C#, με το εργαλείο προγραμματισμού "Microsoft Visual C# Express Edition" που διατίθεται δωρεάν. Ο κώδικας βρίσκεται στα αποθετήρια του sourceforge.net.

Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το AutoWikiBrowser στη Βικιθήκη θα πρέπει πρώτα να σας δοθεί πρόσβαση. Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε δικαίωμα χρήσης, ζητήστε το στη σελίδα Συζήτηση Βικιθήκη:AutoWikiBrowser/CheckPage. Όταν το όνομα χρήστη σας προστεθεί από κάποιο Διαχειριστή στη σελίδα ελέγχου, τότε μόνο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το AutoWikiBrowser στην Ελληνική Βικιθήκη. Το αίτημά σας θα πρέπει να εγκριθεί από τους Διαχειριστές. Ο καθένας μπορεί να αιτηθεί, κατά κανόνα ωστόσο, μόνο έμπειροι χρήστες με πάνω από 250 μη αυτόματες επεξεργασίες ή 500 συνολικές επεξεργασίες στον κύριο ονοματοχώρο γίνονται δεκτοί. Λογαριασμοί διαχειριστών μπορούν αυτόματα να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό, χωρίς να χρειάζεται να συμπεριληφθεί το όνομά τους στη σελίδα ελέγχου. Ανώνυμοι χρήστες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το AWB.

Μπορείτε να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση από εδώ. Βεβαιωθείτε ότι πατήσατε το σωστό κουμπί "download" στη σελίδα του Sourceforge, καθώς μπορεί να είναι πάνω από ένα. Το σωστό κουμπί είναι πράσινο και μέσα σε κουτί που περιέχει την περιγραφή, ακριβώς πάνω από τα screenshots.

Κανόνες χρήσης[Επεξεργασία]

  • Είστε υπεύθυνοι για κάθε επεξεργασία που γίνεται. Μην θυσιάζετε την ποιότητα για την ταχύτητα και βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τις αλλαγές.
  • Συμμορφώνεστε με όλες τις οδηγίες της Βικιθήκης, τις πολιτικές και τις κοινές πρακτικές.
  • Μην κάνετε αμφιλεγόμενες επεξεργασίες με αυτό το εργαλείο. Ζητήστε συναίνεση για αλλαγές που θα μπορούσαν να είναι αμφιλεγόμενες σε κατάλληλο χώρο, την Γραμματεία. Η οδηγία Μη διστάζετε δεν είναι δικαιολογία για μαζική επεξεργασία που στερείται αποδεδειγμένη συναίνεση. Σε περίπτωση αμφισβήτησης η ευθύνη βαρύνει τον χειριστή AWB να αποδείξει ή να επιτύχει συναίνεση για τις αλλαγές που επιθυμεί να κάνει σε μεγάλη κλίμακα.
  • Μην κάνετε ασήμαντες ή επουσιώδεις αλλαγές. Μια επεξεργασία που δεν έχει αισθητή επίδραση στην εμφανιζόμενη σελίδα θεωρείται γενικά μια ασήμαντη επεξεργασία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ή αν άλλοι συντάκτες έχουν αντιρρήσεις για τις αλλαγές στη βάση αυτού του κανόνα, επιδιώξετε τη συναίνεση σε κατάλληλο χώρο πριν κάνετε περαιτέρω επεξεργασίες.

Η επανειλημμένη παραβίαση των κανόνων αυτών θα μπορούσε να οδηγήσει, χωρίς προειδοποίηση, στο λογισμικό σας να απενεργοποιηθεί.

Βοηθητικά[Επεξεργασία]