Βικιθήκη:Πολιτική χρήσης εικόνων

Από Βικιθήκη
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Βασικοί κανόνες

Ακολούθως είναι κάποιοι βασικοί κανόνες για την χρήση εικόνων. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την ύπαρξη κάθε ενός από αυτούς.

 1. Να έχετε πάντοτε στο νου σας τα πνευματικά δικαιώματα όταν ανεβάζετε εικόνες.
 2. Χρησιμοποιήστε την σελίδα περιγραφής εικόνας για να περιγράψετε μια εικόνα και τα πνευματικά της δικαιώματα.
 3. Πάντα να σημειώνετε την εικόνα με μια πινακίδα πνευματικών δικαιωμάτων.
 4. Να χρησιμοποιήτε ξεκάθαρους περιγραφικούς τίτλους. Να θυμάστε ότι αν μια εικόνα με τον ίδιο τίτλο υπάρχει ήδη, θα αντικατασταθεί από την νέα.
 5. Ανεβάστε μια έκδοση υψηλής ανάλυσης όταν είναι δυνατό, και χρησιμοποιήστε την αυτόματη δημιουργία μικρογραφιών της Βικιπαίδειας για να προσαρμόσετε το μέγεθός της. Η Βικιπαίδεια δέχεται εικόνες μεγέθους μέχρι 2MB. Μην σμικρύνετε μόνος σας την εικόνα.
 6. Επεξεργαστείτε τις εικόνες ώστε να δείχνουν μόνο το σχετικό θέμα.
 7. Αν δημιουργήσετε μια εικόνα που περιέχει κείμενο, παρακαλούμε να ανεβάσετε και μια έκδοσή της χωρίς κείμενο. Θα βοηθήσει Βικιπαίδειες σε άλλες γλώσσες να τις χρησιμοποιήσουν (να τις μεταφράσουν).
 8. Μην βάζετε τα στοιχεία σας στα άρθρα ή επάνω στις εικόνες. Βάλτε τα στην σελίδα περιγραφής τους.
 9. Χρησιμοποιήτε αρχεία JPEG για φωτογραφίες, PNG για εικονίδια, σήματα, σχέδια, χάρτες, σημαίες κλπ, GIF για εικόνες με κίνηση. Μην χρησιμοποιείτε εικόνες BMP, είναι ασυμπίεστες και χρησιμοποιούν πολύ χώρο.
 10. Βάζετε καλό εναλλακτικό κείμενο στις εικόνες.
 11. Σκεφτείτε καλά αν όντως είναι απαραίτητες κάποιες εικόνες που απεικονίζουν θέματα που μπορεί να προκαλούν την αποστροφή ή προσβάλλουν την αιδώ. Εξετάστε την περίπτωση να συνδέσετε προς την εικόνα αντί να την ενσωματώσετε στο άρθρο. Αν αμφιβάλλετε για την χρησιμότητα μιας τέτοιας εικόνας συζητήστε το στης σελίδα συζήτησης του σχετικού άρθρου.