Σελίδα:Πρόταση για σύσταση ειδικ. κοιν. επιτροπής για προκαταρκτική Τσοχατζόπουλου.pdf/1

Από Βικιθήκη
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η σελίδα αυτή έχει ελεγχθεί για πιθανά λάθη.


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ
Αριθμ Πρωτ: 952

Ημερομ. 15/4/11

Προς
Τη Βουλή των Ελλήνων

Πρόταση

σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών»


Με το υπ' αριθμ.33320/5.4.2011 έγγραφο του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβιβάστηκαν στη Βουλή αντίγραφα της με αριθμό Ω 10/7 ποινικής δικογραφίας, προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη πρώην Υπουργών για αξιόποινες πράξεις που αυτοί φέρεται να τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στο πλαίσιο σύναψης των συμβάσεων του Πολεμικού Ναυτικού για την κατασκευή και επισκευή υποβρυχίων.

Από τη μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας προέκυψαν στοιχεία που σχετίζονται με τον τότε Υπουργό Εθνικής Αμυνας, ως προς την από 15.02.2000 σύμβαση, με την οποία η κοινοπραξία Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (:ENAE) - Ferrostaal AG - HDW ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214 (: Σύμβαση με την ονομασία «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»). Από τα στοιχεία διαφαίνεται ότι προ της υπογραφής της άνω σύμβασης και ενόψει της ανάθεσης του έργου σ’ αυτήν, η ως άνω γερμανική εταιρεία (καθ’ ά διαφαίνεται από απόφαση του Ανακριτή του Ειρηνοδικείου Μονάχου και τις καταθέσεις διευθυντικών στελεχών αυτής ενώπιον του Εισαγγελέα Μονάχου) ανέπτυξε, όπως έπραττε άλλωστε σε όλα τα έργα που αναλάμβανε ανά τον κόσμο, ένα σύστημα δωροδοκιών ανωτάτων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου αυτοί να έχουν θετική άποψη και να ασκήσουν την επιρροή τους υπέρ της ανάληψης των έργων από την ίδια. Τα χρήματα των δωροδοκιών φαίνεται να κατέληγαν στους παραπάνω αξιωματούχους του Ελληνικού Κράτους, μέσω συμβούλων (όπως οι Μιχαήλ Ματαντός και Αλέξανδρος Αβαντάγγελος), δικηγορικών γραφείων της Ζυρίχης (όπως του Mais), ad hoc ιδρυόμενων εταιρειών (όπως η 'Dolmatron' με έδρα τις Παρθένους Νήσους) και μέσα από πολλές και δυσεξακρίβωτες