Σελίδα:Πρεβεζάνικα Χρονικά. Ευρετήριο τευχών 1–50.pdf/18

Από Βικιθήκη
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτή η σελίδα έχει εγκριθεί.
ΝΙΚΟΣ Δ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

3. Εκδοτικές περίοδοι των Πρεβεζάνικων Χρονικών

Η τριανταεξάχρονη εκδοτική πορεία των Πρεβεζάνικων Χρονικών έχει δύο περιόδους. Η πρώτη –σύντομη, αλλά αποφασιστική– διήρκεσε ένα μόνο χρόνο, το 1978, και η δεύτερη –μακρά και ουσιαστική– μετράει ήδη τριάντα χρόνια, από το 1984 μέχρι σήμερα. Η δεύτερη αυτή περίοδος θα μπορούσε, για λόγους παρουσίασής της στο παρόν πόνημα, να χωριστεί σε τέσσερες μικρότερες χρονικά υποπεριόδους, ανάλογα με τη μορφή που είχε το περιοδικό. Τη Β1 από το 1984 μέχρι το 1989, όταν το περιοδικό ήταν ολιγοσέλιδο και εκδιδόταν κάθε τρίμηνο, τη Β2 από το 1990 μέχρι το 1994, όταν το περιοδικό πήρε τη μορφή τόμου και έγινε στην αρχή εξαμηνιαίο και μετά ετήσιο, τη Β3 από το 1995 μέχρι και το 2006, όταν το περιοδικό ξεκίνησε ετήσιο και έγινε τελικά διετές και την Β4 από το 2007 μέχρι σήμερα, όταν η επιμέλεια του περιοδικού ανατέθηκε στον εξειδικευμένο επιμελητή εκδόσεων κ. Michael Stork, με αποτέλεσμα την ουσιαστική βελτίωση της εμφάνισής του, ενώ η έκδοση συνεχίστηκε να είναι διετής. Ακολουθεί σύντομη αναφορά σε καθεμιά από τις περιόδους αυτές.


Περίοδος Α, 1978

Η γέννηση και έκδοση των πρώτων τευχών των Πρεβεζάνικων Χρονικών ήταν μια αποφασιστική ενέργεια ομάδας λογίων της Πρέβεζας. Η Συντακτική Επιτροπή της περιόδου αυτής αποτελείτο από τους Ελευθέριο Μπιτζιλέκη (λυκειάρχη), Μιχαήλ Κατσαούνη (γυμνασιάρχη), Ιωάννη Πάντο (καθηγητή), Μιχαήλ Αυδίκο (καθηγητή), Κωνσταντίνο Τζούμα (καθηγητή), Οδυσσέα Μπέτσο (δάσκαλο), Δημήτριο Παπαγιάννη (συνταξιούχο δάσκαλο) και Σπύρο Δήμα (δικηγόρο). Αυτή η Συντακτική Επιτροπή εξέδωσε δύο τριμηνιαία τεύχη:

 1ο. Ιούλιος-Σεπτέμβριος 1978, 52 σελίδων,
 2ο. Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1978, 56 σελίδων.

Κατά την κρίση μου, την ομάδα αυτή συντόνιζε, ατύπως, ο λόγιος αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Απ. Βιτάλης, πρωτοσύγκελος του τότε Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Η διακοπή της έκδοσης του περιοδικού, στις αρχές του 1979, δεν είναι κατά τη γνώμη μου τυχαία, καθώς την

~ 18 ~