Σελίδα:Πρεβεζάνικα Χρονικά. Ευρετήριο τευχών 1–50.pdf/15

Από Βικιθήκη
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτή η σελίδα έχει εγκριθεί.
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ

2. Ιστορικό της έκδοσης των Πρεβεζάνικων Χρονικών [1]

Στο ερώτημα πότε αποφασίστηκε η έκδοση του περιοδικού Πρεβεζάνικα Χρονικά, η απάντηση δινόταν από το κείμενο απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας,[2] η οποία δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα του πρώτου τεύχους των Πρεβεζάνικων Χρονικών.[3] Από την απόφαση αυτήν προέκυπτε ότι το πρώτο μέλημα του αείμνηστου δημάρχου Πρέβεζας Ηρακλή Ντούσια, ως ex officio προέδρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ήταν η έκδοση ενός περιοδικού με πολιτιστικό περιεχόμενο που θα περιελάμβανε ό,τι αξιόλογο από ιστορικής, λαογραφικής και καλλιτεχνικής πλευράς υπήρχε για το Νομό Πρέβεζας.[4] Έτσι, την 27η Ιανουαρίου 1978, μετά από την πρόταση του τότε Δημάρχου Πρέβεζας, και ως εκ τούτου και προέδρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Ηρακλή Ντούσια, η Διοικούσα Επιτροπή της αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση τριμηνιαίου περιοδικού με τίτλο Πρεβεζάνικα Χρονικά.[5]

Στην προσπάθειά μου να ερευνήσω πλήρως την ιστορική εξέλιξη των Πρεβεζάνικων Χρονικών ανέτρεξα στα χειρόγραφα βιβλία πρακτικών της Διοικούσας Επιτροπής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας, τα οποία με επιμέλεια φυλάσσονται από τον υπάλληλο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, κ. Σπύρο Η. Λάμπρο. Τον ευχαριστώ για τη βοήθεια που μου παρείχε.


  1. Το κείμενο που ακολουθεί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, σε πιο απλουστευμένη μορφή, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πρέβεζας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την έκδοση του πρώτου τεύχους των Πρεβεζάνικων Χρονικών. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο εν λόγω περιοδικό, βλ. Νικος Δ. Καραμπελας, Πρεβεζάνικα Χρονικά – 30 χρόνια (1978-2008), Πρεβεζάνικα Χρονικά, τχ. 45-46, Πρέβεζα, 2009, σελ. 319-345.
  2. Το διοικητικό όργανο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας αναφέρεται στη δημοσιευθείσα απόφαση ως Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ το ορθό, τότε, ήταν Διοικούσα Επιτροπή.
  3. Βλ. Απόφαση για την έκδοση περιοδικού, Πρεβεζάνικα Χρονικά, περίοδος Α΄, τχ. 1, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 1978, σελ. 1.
  4. Το κείμενο αυτό θυμίζει –νομίζω όχι τυχαία– τα όσα έγραφε ο Ηλίας Βασιλάς το 1959 στην εισαγωγή του στα Χρονικά της Πρέβεζας, βλ. Ηλιας Β. Βασιλας, Γύρω από τους σκοπούς της εκδόσεώς μας, Χρονικά της Πρέβεζας, τχ. 1, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1959, Αθήνα, 1959, σελ. 2.
  5. Μετά την παραίτηση του μέχρι τότε Δημάρχου Πρέβεζας κ. Γεωργίου-Σπυρίδωνος Κατηνιώτη –λόγω συμμετοχής του στις Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές– το Δημοτικό Συμβούλιο εκλήθη τη 12η Νοεμβρίου 1977 να εκλέξει Δήμαρχο από τα μέλη του. Μετά από μυστική ψηφοφορία εκλέχθηκε Δήμαρχος Πρέβεζας ο αείμνηστος Ηρακλής Ντούσιας με 7 ψήφους, από τους 10 ψηφίσαντες. Παρέμεινε Δήμαρχος μέχρι την 31.12.1978. Βλ. Πρακτικό Συνεδριάσεως αριθμ. 23, της 12.11.1977, του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας.
~ 15 ~