Βικιθήκη:Πνευματικά δικαιώματα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(+cc)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Η βασική αρχή που διέπει την Βικιθήκη είναι η απαγόρευση υλικού που παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε φορέα. ΤαΤο κείμεναπεριεχόμενο που ήδη περιλαμβάνονται στη Βικιθήκη προσφέρονται στο κοινό υπό την άδεια [[w:el:Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU|Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU]] (GFDL) και την [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.el Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 (Unported)] (CC-BY-SA 3.0). Το πλήρες κείμενο της άδειας GNU-FDL βρίσκεται στο [[w:el:Βικιπαίδεια:GNU Free Documentation License|GNU Free Documentation License]].
 
Τα κείμενα που μπορούν να αναρτηθούν στη Βικιθήκη ακολουθούν εν γένει τις εξής προϋποθέσεις:
*Είναι ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα, ή
*Παρέχονται κατόπιν σχετικής άδειας του πνευματικού δημιουργού.
 
Ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα θεωρούνται τα έργα για τα οποία έχει λήξει η προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα της πρώτης δημοσίευσής τους καθως και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, χώρα στην οποία εδρεύει το Ίδρυμα Wikimedia, το οποίο υλοποιεί τη Βικιθήκη, και φιλοξενούνται οι κύριοι διακομιστές του.
 
Τα έργα που φιλοξενούνται στη Βικιθήκη μετά από άδεια του δημιουργού τους θα πρέπει να δημοσιεύονται με άδεια όχι περισσότερο περιοριστική από τις άδειες CC-BY-SA 3.0 και GFDL. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει υπό όρους αναφοράς του δημιουργού να επιτρέπεται η τροποποίηση του έργου και η εμπορική χρήση του.
 
Η έννοια της [[w:Βικιπαίδεια:Μη ελεύθερο περιεχόμενο|''εύλογης χρήσης'']] μη ελεύθερου περιεχομένου δεν ισχύει στα εγχειρήματα της Βικιθήκης και απαγορεύεται ρητά.
 
Σκαναρισμένα έγγραφα, εικόνες, ηχογραφήσεις και βίντεο που χρησιμοποιούνται στη Βικιθήκη αλλά φιλοξενούνται στα [[commons:Αρχική σελίδα|Κοινά]] διέπονται από τις άδειες χρήσης που ισχύουν εκεί.
 
===Ελληνική νομοθεσία===
18.605

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης